Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Zo kunt u het ziekteverzuim verlagen

Ziekteverzuim kost veel geld. Ziekteverzuim verlagen is daarom bij veel werkgevers een belangrijk doel. U kunt maatregelen nemen om het ziekteverzuim te verlagen. Iedere organisatie moet volgens artikel 2.9 van het Arbeidsomstandighedenbesluit een ziekteverzuimbeleid hebben. Het ziekteverzuimbeleid is maatwerk en daarom bij iedere organisatie anders. In het beleid staat in ieder geval wat er van de werknemer wordt verwacht bij verzuim en wat van een leidinggevende. De preventiemedewerker kan een belangrijke rol spelen bij het ziekteverzuimbeleid. Ook de bedrijfsarts speelt hierbij een rol.

Tevreden werknemers zorgen voor ziekteverzuim verlagen

Hard werken en een goede sfeer hebben invloed op het ziekteverzuim. Verziekte verhoudingen, botte leidinggevenden, agressie  en pesten zijn een goed recept voor een oplopend verzuim. Om te weten hoe de sfeer is, kunt u regelmatig een werknemerstevredenheidsonderzoek houden. Bespreek vervolgens de uitkomsten van dat onderzoek met de werknemers. Investeer ook in medezeggenschap. Daar kan HR een bijdrage aan leveren.

Ziekteverzuim verlagen en de rol van de manager

De leidinggevenden spelen een belangrijke rol bij de werksfeer. Een goede manager let niet alleen op het afgeleverde werk, maar heeft ook aandacht voor zijn mensen. Zorg dat er ook tijd is voor een teamactiviteit. U kunt dit stimuleren door iedere leidinggevende een budget te geven voor zo’n activiteit.

De manager speelt verder een belangrijke rol bij ziekmeldingen.  Het is verstandig dat de manager regelmatig bij zieke werkwerknemers informeert hoe het met ze gaat. Kijk ook of de zieke werknemer bepaalde zaken nog wel kan doen. Veel werknemers kunnen tegenwoordig thuis inloggen op het bedrijfsnetwerk en kunnen bepaalde werkzaamheden wel doen. Ze blijven op die manier betrokken bij het werk. U moet dit met de zieke werknemer wel bespreken.

De arbeidsrisico’s

Naast de werksfeer en de rol van de manager zijn er verschillende andere zaken die het ziekteverzuim kunnen terugdringen. Dat zijn natuurlijk de fysieke arbeidsomstandigheden. Zijn de werkplekken ergonomisch in orde? Is de temperatuur in orde en is er genoeg licht om te werken? Is er sprake van repeterende handelingen? Daar kunt u iets aan doen. Zorg ervoor dat de Risico-inventarisatie actueel is en bespreek hem ieder jaar met de directie en de ondernemingsraad.

Meer weten?

Wilt u aan de slag met ziekteverzuim? HRM Academy heeft een praktische training voor HR-professionals ontwikkeld om HR-professionals te helpen om het ziekteverzuim te verlagen.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: