Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Zoeken

Splits gegevens voor de personeelsadministratie op

personeelsadministratie

De gegevens die je in de personeelsadministratie op kan nemen, zijn talrijk. Het opsplitsen van data ligt dan ook voor de hand. In een individueel dossier kun je de persoonlijke gegevens van de werknemer opnemen. Denk hierbij aan de verplichte stamkaart, met daarop de naam, het adres en de nationaliteit van de werknemer. Zo zijn er een aantal gegevens die thuishoren in dit dossier.

Kopie identiteitsbewijs

De kopie van het identiteitsbewijs is een belangrijk onderdeel van het individueel dossier. Je bent namelijk verplicht een papieren kopie op te nemen. Alleen een gescande variant is niet geldig. Controleer het identiteitsbewijs op echtheid en geldigheid voor je een kopie maakt. Mocht de geldigheid verlopen, dan hoef je geen nieuwe kopie te maken. Het is alleen van belang dat het document geldig is op het moment dat het dienstverband van de werknemer start. Een rijbewijs is overigens geen geldig document. Hierop ontbreekt de nationaliteit van de werknemer. Een paspoort of identiteitskaart zijn wel geldig.

Collectief dossier

Sommige gegevens zijn handig om in een collectief dossier te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan de gegevens over vakantie, zoals aanvraagformulieren en goedkeuringen. Bij het maken van een vakantieplanning heb je deze gegevens allemaal tegelijk nodig, daarom is het handig ze bij elkaar te bewaren. Ook gegevens over ziekte en re-integratie, zoals ziek- en betermeldingsformulieren kun je bewaren in het collectief dossier.

Financiële informatie

In het salarisdossier kun je salarisgegevens van medewerkers bewaren, zoals de loonbelastingverklaring, loonstrookjes, jaaropgaven, uitkeringen, toeslagen en subsidies. Maar ook informatie over financiële regelingen, zoals een auto van de zaak, kinderopvang en de reiskostenregeling. Het verslag van een functionerings- of beoordelingsgesprek hoort niet thuis in de personeelsadministratie. Het is aan de direct leidinggevende dit soort documenten te bewaren.

Hoe lang bewaren?

Sommige gegevens moet je een vastgestelde termijn bewaren. De verplichte personeel- en salarisgegevens moeten zeven jaar bewaard worden. De kopie van het identiteitsbewijs, loonbelastingverklaringen, gegevens voor loonheffingen en bijlagen studenten- en scholierenregeling moet je vijf jaar bewaren. Let op: Bewaar nooit medische gegevens in de personeelsadministratie. Alleen de bedrijfsarts mag deze gegevens verzamelen en beheren.

Wil je geen fouten maken bij het aanleggen van een personeelsdossier? Volg dan de basiscursus medewerker personeelszaken/

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: