Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Zoeken

Werkgevers willen meer werknemers op kantoor

Mede door de coronacrisis zijn veel werknemers meer gaan thuiswerken. De overheid heeft het thuiswerkadvies in verband met de coronapandemie ingetrokken. Veel werkgevers willen de werknemers weer op kantoor hebben. LinkedIn deed internationaal onderzoek onder de bestuurders van 2900 bedrijven met meer dan 1000 werknemers. Zo’n 70% van de werkgevers in Nederland is van plan om het thuiswerken te beperken of het aantal hybride functies te verminderen. Dat werknemers weer meer naar kantoor gaan is te zien aan de toegenomen drukte in het verkeer. Toch wordt er meer thuisgewerkt dan voor de coronapandemie. Veel mensen blijven thuiswerken door op de werkvloer duidelijke afspraken te maken. Drie dagen kantoor en twee dagen thuis is daarbij het gangbaarst. Maar thuiswerken is ook steeds vaker een belangrijke arbeidsvoorwaarde. In 122 van de 390 cao’s die dit jaar zijn ingegaan, staan afspraken over hybride werken. 

thuiswerken achter het scherm
Werkgevers willen meer werknemers op kantoor 2
Redenen beperken thuiswerken

De werkgevers hebben verschillende redenen om het thuiswerken te willen beperken. Het gebrek aan sociale controle, mogelijk dalende betrokkenheid bij werk, collega’s en onderneming en het gebrek aan in- en overzicht waar werknemers thuis mee bezig zijn. Dat zijn de belangrijkste motieven voor werkgevers om hun werknemers meer op kantoor te zien. Een teken aan de wand is het feit dat bij LinkedIn sinds september het aantal vacatures met flexwerken als arbeidsvoorwaarde met een derde is gedaald.

Autonomie beperken

Een overduidelijk voorbeeld is werkgever Twitter. De nieuwe eigenaar Elon Musk wil dat iedereen weer op kantoor komt werken. Het gangbare beleid bij Twitter was dat sinds 2020 het personeel altijd thuis mocht werken. Musk wil alleen in uitzonderlijke gevallen thuiswerk mogelijk maken. Het beleid verandert dus van 100 procent autonomie van het personeel m.b.t. het thuiswerken naar 0% en afwijken daarvan is uitzonderlijk.

Rechten thuiswerken

Als een werknemer thuis wil werken dan moet hij een schriftelijk verzoek doen. De werkgever moet een goede reden hebben om het verzoek te weigeren. De werkgever moet uiterlijk 1 maand voor de ingangsdatum om thuis te werken reageren op het verzoek. Doet hij dit niet? Dan mag de werknemer gaan werken zoals in uw verzoek staat. De werkgever kan het verzoek (schriftelijk) weigeren als de voorgestelde werkplek bijvoorbeeld niet veilig is of niet geschikt is voor het werk. Een andere reden kan zijn dat het problemen geeft met het werkrooster. Ook als het werk niet ergens anders kan worden gedaan dan mag de werkgever het verzoek weigeren. De werknemer moet na een afgewezen verzoek 1 jaar wachten voordat hij weer een nieuw verzoek mag doen. Veel thuiswerkers kunnen weinig doen als zij worden teruggeroepen naar kantoor. Dat kan veranderen als de wet ‘Werken waar je wilt’ van kracht wordt. Het wetsvoorstel ligt in de Eerste Kamer.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: