Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Tijdelijke verhoging werkkostenregeling in 2023

Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën meldt aan de Tweede Kamer dat de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) in 2023 eenmalig omhoog gaat. Met de werkkostenregeling mag de werkgever een deel van het loon besteden aan onbelaste vergoedingen voor de medewerkers. Dat zijn bijvoorbeeld vergoedingen voor bedrijfssport, een (energie)bonus, kerstgeschenken, personeelsfeestjes, benodigdheden voor de thuiswerkplek en dergelijke. Over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom is er in 2023 een stijging van 1,92% naar 3%. De vrije ruimte daarboven blijft 1,18%. De eenmalige verhoging is op verzoek van de Tweede Kamer, die in twee moties had gevraagd om een verruiming vanwege de stijgende energiekosten en de dalende koopkracht van de medewerkers.

Onbelaste vergoedingen

Op Prinsjesdag had het kabinet al aangegeven per 1 januari 2023 de vrije ruimte tot € 400.000 van de loonsom te verhogen naar 1,92%. Nu is deze nog 1,7%. Vanaf 2024 geldt weer het percentage van 1,92%. De vrije ruimte over de resterende loonsom blijft ook in 2024 1,18%. Werkgevers kunnen werknemers onbelast vergoedingen of verstrekkingen toekennen tot aan het maximum van de vrije ruimte. Komen ze daarboven, dan betaalt de werkgever een eindheffing van 80%. Dat is erg onaantrekkelijk.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: