Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Zoeken

Verhoging van het minimumloon biedt kansen

Het wettelijke minimumloon gaat op 1 januari 2023 met 10,15% omhoog. De stijging van energieprijzen en dagelijkse boodschappen en de roep om een beter loon voor mensen met lage inkomens zorgen er voor dat het minimumloon flink stijgt. Een jaar later volgt een stelselwijziging die de loonkosten verder kan opstuwen. Tussendoor zijn er steeds halfjaarlijkse indexaties van het minimumloon. Deze stapeling van verhogingen treft alle werkgevers. Zelfs werkgevers die niemand tegen minimumloon in dienst hebben. De verhogingen kosten soms veel geld en hebben gevolgen voor het beloningsbeleid van de organisatie. Tegelijk bieden de veranderingen een kans om het eigen beloningsbeleid tegen het licht te houden.

geld
Verhoging van het minimumloon biedt kansen 2
Gevolgen

De verhoging van het minimumloon kan een enorm effect hebben op het hele loongebouw. De verhoging is zo fors dat een deel van het loongebouw kan verdwijnen. De hoogste trede in de laagste schaal kan lager zijn dan het nieuwe minimum loon. De vraag is dan wat de werkgever doet met die groep werknemers die nu minder verdienen dan wat per 1 januari 2023 het wettelijk minimum salaris is. Schuiven zij een schaal op of krijgen ze 10% loonsverhoging? Het heeft ook gevolgen voor de schalen net boven het minimumloon. Hoe zorgt de werkgever ervoor dat er een prikkel blijft bestaan om door te groeien naar een volgende schaal? De werkgever kan keuzes maken. Het is natuurlijk mogelijk om alle schalen met 10% te verhogen, maar dat is kostbaar. De werkgever kan ook alleen de onderste salarissen verhogen. Dan is het verschil tussen het hoogste en het laagste schaal kleiner (nivellering). Het is ook een optie om het hele loongebouw tegen het licht te houden. Is het nog passend?

Concurrentie

De verhoging van het minimumloon kan ook gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van bedrijven. Door de komende verhoging worden bedrijven die nu met hun salarissen net iets boven het minimum zitten, in één klap ingehaald door de bedrijven die nu precies het minimumloon betalen. De kans is groot dat de beloningsverschillen tussen sectoren met veel werknemers op of rond het minimumloon, de komende jaren kleiner worden. Niet ieder bedrijf zal het zich kunnen veroorloven om boven het (verhoogde) minimumloon te blijven betalen, tenzij de klanten of opdrachtgevers bereid zijn om de hogere lonen te betalen. Een ander punt is de aantrekkelijkheid van het werk. Als de salarissen vergelijkbaar zijn dan gaat het om de aantrekkelijkheid van de functie. Dat is voor werkgevers een risico. Hoe zorgt de werkgever ervoor dat de werknemers blijven als het salarisverschil tussen jou en andere bedrijven kleiner wordt? Hoe blijft de werkgever aantrekkelijk?

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: