Veel organisaties huren in de zomer vakantiekrachten in. Dat is tijdelijk personeel om de vaste werknemers te vervangen of om extra klussen te laten doen waar u normaal gesproken niet aan toekomt. Vakantiekrachten leveren niet alleen veel op, ze kosten ook tijd. Onderschat dat niet. Vergeet niet dat in de zomer de personele bezetting wisselend is en dat HR-professionals en veel leidinggevenden niet altijd aanwezig zijn om de vakantiekracht goed zijn werk te laten doen. Waar moet u op letten als u vakantiekrachten inhuurt?
- Net als alle andere werknemers worden ook vakantiekrachten door de Arbowet beschermd. Ze moeten veilig kunnen werken. Per leeftijdsgroep wordt er uitzonderingen gemaakt van wat kinderen en jongeren niet mogen doen. De wet beschermt kinderen en jongeren die vakantiewerk doen ook tegen te lange werkdagen of werken op te late tijdstippen. Â
- Een vakantiekracht komt in de zomer meestal een paar weken werken. Het is daarom van belang dat hij of zij zich op zijn gemak voelt én meteen productief is. Zorg daarom dat alles klaar ligt om een snelle start mogelijk te maken. Dat zijn bijvoorbeeld een werkplek, toegangspas, telefoon, bedrijfskleding, inlogcodes en een computer.
- Maak een duidelijke taakomschrijving voor de vakantiekracht. Ook een mapje met algemene informatie over uw organisatie is handig. Dit zorgt ervoor dat de vakantiekracht snel aan het werk kan.
- Zorg dat er iemand is die de vakantiekracht kan inwerken en die aanspreekpunt is als er vragen zijn. Dat moet niet een aanspreekpunt voor de eerste twee dagen zijn, maar voor de gehele periode. Door wekelijks te monitoren hoe het gaat en waar iemand staat met zijn projecten zorgt u ervoor dat de vakantiekracht effectief te werk gaat en steeds weet wat er van hem verwacht wordt.
- Als de vakantiekracht zich thuis voelt dan zal het werk soepeler verlopen. Laat hem daarom niet aan zijn lot over en zorg er voor dat hij bijvoorbeeld mee kan lunchen.
- Vakantiekrachten doen vaak tijdelijke klussen en die zijn niet altijd uitdagend. Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat ook dat soort werk voldoening biedt. Zorg voor afwisseling of breek het werk op in stukjes. Vergeet niet om de vakantiekracht een compliment te geven. Dat zal de motivatie doen toenemen.
- De vakantiekracht krijgt minimaal het wettelijk minimumloon.
- U bent verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Dat geldt natuurlijk ook voor vakantiekrachten.
- Denk aan de mond-op-mond-reclame. Vooral door de social media verspreiden positieve en negatieve ervaringen zich snel.
- Let op de regels rond het inhuren van tijdelijke arbeid. Als niet duidelijk is dat de vakantiekracht een tijdelijk ingehuurde kracht is dan kan dat veel geld kosten. U kunt het contract voorleggen aan de Belastingdienst of gebruikmaken van een modelcontract. Volg de cursus Actualiteiten arbeidsrecht om u te informeren over ontslag en contracten en dergelijke.