Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Een minimumtarief voor ZZP-ers

Het Kabinet wil de arbeidsmarkt meer reguleren. Eerst was er de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze wet zorgt voor een versoepeling van het ontslagrecht en maakt flexwerk onaantrekkelijker.  De WAB wordt per 1 januari 2020 ingevoerd. Nu komt het Kabinet met een minimumtarief voor ZZP-ers. Hierdoor moeten ZZP-ers beter kunnen rondkomen. Met ingang van 1 januari 2021 moeten zzp’ers minimaal 16 euro per uur verdienen. Dit minimumtarief voor ZZP-ers moet voor alle zelfstandigen gelden.

De Bovenkant

Toch zijn er niet alleen slecht verdienende ZZP-ers. Er zijn nog twee groepen. De zelfstandigen aan de bovenkant van de arbeidsmarkt moeten een zelfstandigenverklaring gebruiken. Zij kunnen vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als ondernemer zelfstandige werken. Een opdracht mag in dit geval niet langer dan een jaar duren. Met een zelfstandigenverklaring weten opdrachtgevers dat zij niet worden aangeslagen voor loonheffingen, werknemersverzekeringen en arbeidsvoorwaarden zoals pensioenen en loondoorbetaling bij ziekte. Het gaat dan om ZZP-ers die 75 euro per uur of meer verdienen.

De middengroep

De laatste groep zit tussen de onderkant en de bovenkant in. Dit is een groep waarvan het soms lastig is om te bepalen of zij zelfstandige of werknemer zijn. Het Kabinet wil met een soort automatische toets bepalen wat de arbeidsrelatie is. Er moet dan een opdrachtgeversverklaring komen die werkgevers krijgen zodra zij een aantal vragen in een webmodule beantwoorden. Deze webmodule bestaat dan uit vragen op basis van wetgeving en rechterlijke uitspraken. Deze module is nog niet af. Na de zomer is meer hierover bekend.

Als u meer wilt weten over de WAB volg dan onze cursus HR en de WAB.

knop academy training

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: