De kranten staan weer vol met nieuws over grensoverschrijdend gedrag. Medewerkers sturen ongepaste mails, dubbelzinnige appjes, maken discriminerende opmerkingen en intimideren collega’s. Grensoverschrijdend gedrag kent allerlei verschillende gradaties. Dat maakt het lastig om iemand te ontslaan. Wat moet de werkgever doen? Moet hij de dader waarschuwen, het door de vingers zien of proberen te ontslaan? Als het bij ontslag tot een rechtszaak komt, dan heeft de rechter het laatste woord. Het is onzeker of de werkgever de rechtszaak wint.
Machtspositie
Bij grensoverschrijdend gedrag is vaak het harde bewijs lastig te vinden. Meestal is er alleen de verklaring van het slachtoffer tegenover de dader. Is dat voldoende voor ontslag? Als de dader iemand langere tijd lastigvalt of als iemand al vaker is gewaarschuwd dan zal de rechter sneller akkoord gaan met ontslag. Als er bewijsmateriaal is dan speelt de context van de situatie een belangrijke rol. Als de dader een machtspositie (een manager/lid directie tov een medewerker) heeft dan is het anders dan als er iets gebeurt tussen twee gelijkwaardige collega’s. Ook als iemand jarenlang goed gefunctioneerd heeft dan zal een seksueel WhatsApp-bericht of discriminerende opmerking niet snel tot ontslag leiden.
Imagoschade
We hebben het nu over de rechter, maar zover komt het meestal niet. Veel van dit soort ontslagzaken leveren imagoschade op. Het kost bovendien geld en tijd en menig werkgever wil het zo snel mogelijk oplossen. Ook de dader en het slachtoffer willen liever niet op deze manier in het nieuws komen. Het komt er dus vaak op neer dat de zaak intern wordt opgelost door middel van ontslag met wederzijds goedvinden of overplaatsing. Ook vertrekt het slachtoffer of de dader na verloop van tijd vrijwillig. Hij/zij gaat ergens anders een baan zoeken.
Aanpak
Om grensoverschrijdend gedrag snel in de kiem te smoren moet de werkgever duidelijk beleid te voeren. Maak duidelijk wat wel en niet is toegestaan en wees daarbij zo concreet mogelijk. Wat mag er in de app of email staan? U kunt een gedragscode opstellen. Maak bovendien grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar. Werknemers moeten weten wat de gevolgen zijn van grensoverschrijdend gedrag. Ook moet er een onafhankelijke vertrouwenspersoon zijn waar slachteroffers naar toe kunnen. Deze moet makkelijk toegankelijk zijn. En de werkgever moet de signalen op tijd oppakken. Als u dat niet doet dan ontstaat er een onveilige cultuur en kan het uit de hand lopen. De schade voor betrokkenen is dan niet te overzien.
Wilt u meer weten over ontslag, volg dan de cursus Arbeidsrecht.