Selecteer de juiste medewerker
Als HR-professional moet u regelmatig sollicitatiegesprekken voeren om de juiste medewerker te vinden. U selecteert vervolgens de juiste medewerker. Het lijkt zo eenvoudig. U zoekt vakbekwame én gemotiveerde medewerkers. De functie moet bij iemand passen, bij zijn persoonlijke kwaliteiten, maar vooral aansluiten bij zijn drijfveren en ambitie. Welke sollicitant zoekt er nou geen baan met “nieuwe uitdagingen” en interessante doorgroeimogelijkheden? Gemotiveerd, maar waarvoor? Het valt soms niet mee om een goede kandidaat te selecteren. U krijgt 5 selectietips voor de perfecte match!
Klopt uw eerste indruk?
Mensen maken vaak keuzes op basis van hun eerste indruk: “Er was meteen een klik!” of het omgekeerde: “Ik had er niet zo’n goed gevoel bij”. Kandidaten die veel overeenkomsten vertonen met onszelf beoordelen we automatisch als meest geschikt voor de functie. Maar klopt dit ook?
Tip 1: 80% van onze 1e indruk blijkt dikwijls waar, maar blijf kritisch op die overige 20%. Check uw (voor-)oordelen aan de hand van concrete feiten en voorbeelden.
“Deze baan is me op mijn lijf geschreven”
De meeste mensen lijden aan zelfoverschatting. Zo vindt een meerderheid van de Nederlanders dat hij/zij beter kan autorijden dan de gemiddelde Nederlander…Psychologen noemen dit onrealistisch optimisme. Beschikt iemand over de juiste eigenschappen of weet hij zichzelf gewoon goed te verkopen?
Tip 2: Durf door te vragen op sterke en zwakke punten. “Wat bedoelt u precies met “op het lijf geschreven”? Welke aspecten van de baan spreken u aan?” “Hoe sluit dit aan bij uw persoonlijke talenten?”
Bestaat er zoiets als geboren talent?
Uitzonderlijke prestaties blijken voort te komen uit duizenden uren kwalitatief hoogwaardige training. Aimi Kobayashi is 3 jaar oud als ze begint met piano spelen. Op het filmpje is ze pas 4 jaar. Door veel te oefenen, bereik je een steeds hoger niveau (1). Dit klinkt simpel, toch zullen de meeste mensen dat niet volhouden: “Zeg, het moet wel leuk blijven!” Gemotiveerde en gedisciplineerde medewerkers hebben de neiging om de lat voor zichzelf steeds hoger te leggen! Dit lijkt misschien een prettige eigenschap, maar hoe voorkomt u dat iemand opgebrand raakt? Hoe vleiend kan de juiste medewerker het vinden om ‘geschikt bevonden’ te worden voor een hogere functie, zonder zich echt af te vragen of hij de baan wel leuk gaat vinden?
Tip 3: Competent is niet het enige, plezier in het werk is vaak belangrijker voor duurzaam succes. Durf ook door te vragen naar persoonlijke drijfveren, motivatie en ambitie.
Zijn talenten te ontwikkelen?
Ongeveer de helft van onze erfelijke eigenschappen blijkt beïnvloedbaar, de andere helft zit vastgebakken in onze genen. Twijfelt u daaraan? Bezoek dan eens een reünie van uw middelbare school. Na 20 jaar persoonlijke ontwikkeling en groei is het eerste dat je vaak hoort: “Oooh, jij bent ook niks veranderd!” En dan volgen er dingen als “Nog steeds even vrolijk en optimistisch” of “vroeger stond je ook al zo graag in het middelpunt”. Onze karaktereigenschappen blijken diepgeworteld, gedragspatronen op vroege leeftijd ingesleten en persoonlijke drijfveren vrijwel onveranderlijk. Weet dus wie u in huis haalt…
Tip 4: In een selectietraining kunt u leren om vragen te stellen die sociaal wenselijke antwoorden te voorkomen. Mocht u daarna nog steeds twijfelen denk dan ook eens aan een assessment. In veel gevallen is het een investering die zich dubbel en dwars terugverdient.
De juiste medewerker gevonden?
De verleiding is soms groot om een te rooskleurig beeld van de functie of uw organisatie voor te spiegelen. Hebt u als organisatie wel genoeg te bieden? Hoe snel gaat de juiste medewerker zich vervelen, omdat hij is uitgekeken op zijn takenpakket? Hoe voorkomt u dat een medewerker snel uitgeblust raakt, omdat hij zijn functie eigenlijk ziet als “springplank” naar een hogere of betere functie?
Tip 5: Pas op met beloftes die u in de praktijk niet kunt waarmaken. Uiteindelijk komt u beiden bedrogen uit. Beter is het om de kandidaat de vraag te stellen: Hoe kunnen we als organisatie jou voldoende uitdagen en voor hoelang? Door zelf eerlijk en realistisch te zijn over de verwachtingen zult u merken dat de sollicitant opener wordt over wat hij u te bieden heeft!
Veel succes met het selecteren van de juiste medewerker!
- Onderzoek van de Zweeds-Amerikaanse onderzoeker Anders Ericsson.