Kinderen van 15 jaar en jonger mogen niet werken en zijn verplicht om naar school te gaan. Toch zijn er mogelijkheden om minderjarigen in te zetten. Dat gebeurt veel tijdens de zomervakantie. Voor jongeren gelden bijzondere regels. Welke regels moet u in acht nemen voor vakantiekrachten die 15 jaar zijn? Zij mogen geen werk doen dat schadelijk is voor hun gezondheid en hun veiligheid. Dit staat in de wet. Hoewel kinderen jonger dan 16 jaar dus niet mogen werken, zijn er uitzonderingen. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hen geldt dat naar school gaan voorop staat.
15-jarigen
Vakantiekrachten van 15 jaar mogen buiten schooltijd en in de vakanties werken. Zij doen dan zelfstandig licht, niet-industrieel werk. Het uitgangspunt is dan wel dat kinderen van 15 jaar alleen werk mogen doen dat bij hun leeftijd past. Het werk mag geen nadelige gevolgen hebben voor hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling. Werken met giftige stoffen (bestrijdingsmiddelen) mag bijvoorbeeld niet. Daarom zijn de mogelijkheden om te werken beperkt. Zij verdienen minimaal het minimum loon. Meer informatie hierover vindt u hier.
Uren
Kinderen van 15 mogen maximaal 5 dagen per week werken. Een kind mag per dag of week maar een maximum aantal uren werken. Daarbij maakt het verschil of een kind leerplichtig is of (gedeeltelijk) is vrijgesteld van leerplicht. De vakantiekracht van 15 jaar mag 6 vakantieweken per jaar werken. Daarvan mag hij maximaal 4 aaneengesloten weken werken. In de vakantieperiode mogen kinderen 40 uur per week werken. Dat mag niet als zij naar school gaan. Dan mogen zij maar 2 uur per schooldag werken. Maximaal 12 uur per week. De vakantiekracht van 15 jaar moet iedere dag minimaal 12 uur rust hebben (in elk geval tussen 19:00 en 7:00 en tijdens vakanties tussen 21:00 en 7:00). Hij heeft ook recht op een pauze van 30 minuten achter elkaar als er meer dan 4,5 uur achter elkaar is gewerkt.
16- en 17-jarigen
Vakantiekrachten van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hen geldt dat naar school gaan voorop staat. Daarom telt voor deze jongeren schooltijd als arbeidstijd. Zij mogen geen werk doen dat gevaarlijk of schadelijk is voor hun gezondheid (bijvoorbeeld werken met giftige stoffen of met straling). Jongeren van 16 of 17 mogen gemiddeld 40 uur per week werken. Een dienst mag maximaal 9 uur duren. De tijd die zij op school werken telt ook mee als arbeidstijd. Zij mogen niet ‘s nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Ook hebben zij recht op extra rusttijden. Meer informatie hierover vindt u hier.
Wilt u meer weten over de regels van werktijden en pauzes dan kunt u ook onze cursus over het arbeidsrecht volgen.