Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Werken vanuit huis

Door het coronavirus werken de meeste werknemers vanuit huis. Dat lijkt ideaal, maar thuiswerken is niet voor iedereen makkelijk. De grens tussen werk en privé is aan het vervagen.  De privésfeer in huis kan zorgen voor continue afleidingen van het werk en door het sluiten van scholen zijn de kinderen in de buurt. Werknemers moeten hun grenzen goed bewaken. Dat is van belang voor de thuiswerkende medewerker, maar ook voor de organisatie. HR kan thuiswerkers ondersteunen, zodat ze hun werk goed kunnen doen. Regel dat er bijvoorbeeld goede faciliteiten zijn om thuis te werken.  

Gezonde werkplek

Ook thuiswerkers vallen onder de Arbeidsomstandighedenwet. Dat betekent dat zij gebruik maken van ergonomisch verantwoord meubilair en apparatuur en dat de thuiswerkplek de juiste verlichting geniet. Doordat veel werknemers door de coronacrisis plotseling thuis moeten werken, zijn waarschijnlijk veel werkplekken niet geschikt.  Als HR-medewerker is het handig om de richtlijnen voor een goede en gezonde werkplek te delen met de werknemers die thuis zitten, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat de thuiswerkplek hier, voor zover mogelijk, aan kan voldoen.

Contact houden

De situatie met het coronavirus is uitzonderlijk en de gevolgen kunnen voor medewerkers erg ingrijpend zijn als zij hun collega’s niet meer tegenkomen op de werkvloer. Voor de binding met de organisatie is het belangrijk om in goed contact te blijven met collega’s. HR kan de leidinggevenden aansporen om bijvoorbeeld een paar keer per week  een videocall te houden met hun medewerkers.  Kijk dan als HR medewerker wat u kunt doen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Er zijn verschillende mogelijkheden om met elkaar online te vergaderen; Skype, Facetime, Zoom, Microsoft Teams, Google Hangouts, zijn enkele opties.

Ziekteverzuim

Als thuiswerker ziek worden door corona of door een andere ziekte dan verandert er niets voor de ziekmelding. Deze zal dan op de voor uw organisatie gebruikelijke manier verlopen. De termijnen van de Wet verbetering poortwachter zijn ook in de coronacrisis geldig. Geef dit als HR door aan de werknemers en leidinggevenden. Vooral managers zijn belangrijk om het verzuim te verlagen.  als u het ziekteverzuim wilt verlagen of werknemers ook in deze tijd goed te laten re-integreren dan kunt u de cursus HR en ziekteverzuim volgen.

Ritme

Net als uw collega’s zit ook HR thuis te werken. Dat heeft ook gevolgen voor u-zelf. Als u niet meer naar uw werk moet reizen dan kan het vaste ritme verdwijnen. Toch is het mogelijk om een ritme op te bouwen als u thuiswerkt. Zet de wekker elke dag op dezelfde tijd en stop elke dag met werken wanneer de ‘normale’ werkdag ook klaar zou zijn. Plan bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg een overleg, zodat u gedwongen wordt om op tijd op te staan. Ook voldoende pauzes tussendoor zijn van belang. Neem een moment de tijd om achter de computer weg te gaan en een korte wandeling te maken. Dat verkleint de kans op RSI.

Rustige werkplek

Het is een open deur, maar zorg dat  u een rustige werkplek heeft. Veel werknemers zitten  op de bank of eettafel in de kamer of in de keuken te werken.  Iedere bewoner moet daar zijn en dat zorgt voor afleiding. Kies voor een aparte ruime als dat kan. Dit komt ten goede voor de productiviteit.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: