Veel kantoren zijn tijdens de coronacrisis gesloten. Veel werknemers werken daarom vanuit huis. Als we weer op kantoor gaan werken, is het verstandig om een aantal maatregelen te nemen. Dit om een nieuwe corona-uitbraak te voorkomen. Maar het is ook preventief tegen verkoudheid, legionella “gewone griep” en andere ziektes. Bekijk als HR dit lijstje en bespreek ze met de directie en/of Preventiemedewerker.
- Laat de mechanisch ventilatie systemen eerder inschakelen en langer doordraaien aan het einde van de werkdag, zodat de luchtkwaliteit goed blijft. Beste is natuurlijk alles 24/7 in bedrijf laten ook als dat meer energie kost.
- Zet in gebouwen zonder mechanische ventilatie regelmatig een raam open. Zelfs als medewerkers dat minder comfortabel vinden. Een goede communicatie met de medewerkers is hier van belang.
- Voorkom dat vergaderkamers te vol zitten en aansluitend worden gepland. Stel de ventilatievoud, aantal keer per uur dat de hele ruimte ververst wordt, in tussen de 5 en 10 keer. Hierdoor is het minder muf in de vergaderruimte.
- Check of de installatie gebruik maakt van recirculeren. Vervuilde lucht wordt dan gefilterd en gaat terug het gebouw in. Zet deze recirculatie in zijn geheel af, normale filters zijn niet geschikt om virussen te verwijderen.
- Geef medewerkers instructie om de toiletdeksel voor het doortrekken te sluiten. Monteer deksels als ze niet aanwezig zijn.
- Zijn waterleidingen lange tijd niet of zeer weinig gebruikt spoel dan voordat het kantoor weer open gaat de leidingen door om het “oude” water weg te laten spoelen.
- Schakel centrale warmwater installaties niet uit. Dit voorkomt de vorming van legionella.
- Check of er in koelkasten geen voedsel is achtergebleven. Zo ja, gooi dit weg en reinig de koelkast grondig. Beoordeel of de kantine geschikt is om met groepen te lunchen.
- En mocht er op het toilet nog een gewone handdoeken hangen: vervang deze door disposables of handdoek automaten en vul deze regelmatig aan.
- Heroverweeg (of schaf ze af) het gebruik van flexplekken. Is dit niet mogelijk zorg dan voor extra reiniging en voldoende afstand
Onderzoek HR
In de Arbowet en andere regelgeving zijn doelvoorschriften gegeven voor de kwaliteit van het binnenmilieu. Kijk of er in de RI&E voldoende aandacht voor dit onderwerp is. Dring als HR aan op een periodiek binnenmilieu onderzoek. Hiermee weet u zeker dat de installatie goed functioneert en de luchtkwaliteit voldoet aan de wetenschappelijke aanvaarde normen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de HR, volg dan de cursus HR en arbo.
Klik hier om meer te lezen over de hygiene op de werkvloer