Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

CAO-overleg ligt bijna stil

In maart 2020 werden slechts 7 cao’s afgesloten. Dat gebeurde allemaal in de eerste helft van maart vóórdat de coronacrisis in Nederland uitbrak. Normaal komen in maart zo’n 20 cao’s tot stand. In maart en april werd door de coronacrisis zelfs vier weken lang geen enkel cao-akkoord bereikt.  Dat is een ongewoon lange periode. Dat komt slecht uit, want het aantal aflopende cao’s in 2020 bedraagt 393. Dit gaat 2,4 miljoen werknemers aan. Er moet nog veel gebeuren om de achterstand in te halen.

Gemiddelde verhoging

De in maart afgesproken gemiddelde loonsverhoging is 3,06%. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2019. Toen stegen de lonen gemiddeld met 2,79%. De werkgeversvereniging AWVN denkt dat het maandgemiddelde van maart 2020 voorlopig het laatste is dat boven de 3% uitkomt. Misschien komen de loonafspraken ná hervatting van het cao-overleg veel lager uit dan de afgelopen periode. Dit hangt van de economische situatie af.

Geen overleg

Het cao-overleg ligt op dit moment vrijwel overal stil. De gevolgen voor de financiële positie van bedrijven zijn zo onzeker en onvoorspelbaar dat steeds meer werkgevers besluiten het overleg te onderbreken, aldus AWVN. De komende maanden zijn gewoonlijk zeer drukke cao-maanden met tientallen nieuwe cao’s. Als een afgelopen cao niet wordt vernieuwd, blijft de oude vooralsnog van kracht, maar worden er geen nieuwe loon- en beleidsafspraken gemaakt.

Bron: AWVN

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: