Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Wat kunnen bedrijven doen aan werkdruk?

Zoals u weet is werkdruk een groot probleem bij veel organisaties. Dat zorgt ervoor dat het ziekteverzuim stijgt. De aanpak van werkdruk vereist maatwerk. Toch is het goed om als organisatie een aantal algemene aandachtspunten in acht te nemen om de problemen zo veel mogelijk in de kiem te smoren. Bij de aanpak van werkdruk is het aan te raden om vooral rekening te houden met factoren binnen de organisatie. Toch moet u ook kijken naar de omstandigheden van de werknemer zelf.

Er is van alles mogelijk om de werkdruk te verminderen. Hier volgen enkele aandachtspunten:

 1. Pik als manager of HR de signalen vroegtijdig op. Let op extreme vermoeidheid, ziekteverzuimcijfers, te veel overwerk of deadlines die werknemers steeds niet halen.
 2. Bespreek de werkdruk regelmatig in overleggen.
 3. Zorg voor duidelijke taakomschrijvingen, zodat werknemers weten wat er verwacht wordt.
 4. Zorg voor duidelijke arbeidsvoorwaarden. Onduidelijkheid op het gebied van tijdelijke contracten of flexibele beloning kan ook zorgen voor stress en druk.
 5. Geef werknemers meer ruimte in het regelen van hun eigen werkzaamheden.
 6. Zorg ervoor dat werknemers voldoende opleiding en ervaring voor het werk hebben. Laat ze anders extra opleidingen volgen.
 7. Geef werknemers cursussen als snellezen, time-management en assertiviteit.
 8. Zorg voor goede apparatuur om mee te werken en controleer regelmatig op mankementen, zodat dit geen stress veroorzaakt.
 9. Zorg ervoor dat collega’s kunnen inspringen bij piekdrukte of bij ziekte.
 10. Let ook op de pauzes. Geef werknemers voldoende tijd om te pauzeren. Daar moeten werknemers ook zelf op letten.
 11. Zorg ervoor dat er na een periode van drukte een rustige periode komt.

Een uitgebreider overzicht van maatregelen ter voorkoming van werkdruk is te vinden in het Kennisdossier Werkdruk van Arbokennisnet (hoofdstuk 6) op het Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op Zelfinspectie.nl/werkdruk en ongewenst gedrag kunt u zelf controleren of uw arbobeleid op orde is. U kijkt naar uw bedrijf zoals een inspecteur van de Inspectie SZW dat zou doen. U krijgt inzicht in wat goed functioneert, en waar het beter moet.

Bron: Arboprotaal

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: