Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

De nieuwe regeling voor betaald ouderschapsverlof

Er komt een nieuwe regeling voor betaald ouderschapsverlof. De werknemer moet dit verlof wel opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Een andere voorwaarde is dat de verzorgende ouder tijdens het verlof moet samenwonen met het kind. Bij pleegzorg of adoptie kan de werknemer betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste jaar na opname van het kind in het gezin. De werknemer moet het verlof wel opnemen voor de achtste verjaardag van het kind.

Voor wie

Uw werknemer kan vanaf 2 augustus 2022 betaald ouderschapsverlof opnemen als 1 van de volgende situaties voor hem geldt:

  • De werknemer is de wettelijke ouder.
  • Uw werknemer heeft het kind erkend.
  • Uw werknemer is de pleegzorgouder of adoptieouder.
  • De werknemer woont met het kind samen, verzorgt het en voedt het op. Bijvoorbeeld een familielid of stiefouder.
De regeling

De regeling houdt het volgende in:

  1. Uw werknemer kan maximaal 9 keer het aantal uren van zijn werkweek betaald ouderschapsverlof opnemen.
  2. Dit verlof kan hij flexibel opnemen, binnen 1 jaar na de geboorte. Bijvoorbeeld 1 à 2 of meer dagen per week verdeeld over meerdere maanden. Of 3 keer 3 hele werkweken verdeeld over meerdere maanden.
  3. Bij pleegzorg of adoptie kan de werknemer betaald ouderschapsverlof flexibel opnemen in het eerste jaar na opname van het kind in het gezin. De werknemer moet het verlof wel opnemen voor de achtste verjaardag van het kind.
  4. Het betaald ouderschapsverlof is een WAZO-uitkering van 50% van het dagloon en wordt achteraf na opname van het verlof (in delen) aangevraagd en betaald. U kunt maximaal 3 keer een betaalverzoek doen.
  5. U vraagt de uitkering aan via de Verzuimmelder of Digipoort van het UWV.

Meer informatie kunt u krijgen bij het UWV.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: