Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Tips om goed personeel te behouden

De economie trekt weer aan en het aantal werklozen neemt af. Werkgevers krijgen steeds meer problemen om geschikt personeel aan te trekken. Voornamelijk in de sectoren ICT en de zorg moeten organisaties extra hun best doen om goede medewerkers te vinden en te behouden. Het wordt voor organisaties weer belangrijk om talenten aan te trekken én te behouden. Hoe wordt u een aantrekkelijke werkgever? Het antwoord op die vraag kunt u met uw personeel bedenken. Schrijf eens op wat er goed en niet goed gaat in het personeelsbeleid en vraag dat ook eens aan uw personeel. Verder moet u bedenken naar wat werknemers willen van hun werkgever. Dat zijn vaak andere dingen dan u zelf denkt. Uit onderzoek van het Kenexa Research Institute blijkt dat werknemers 7 dingen willen. Dit is onafhankelijk van hun functie, sector en nationaliteit. We zetten ze voor u op een rij.

1 Salaris en werknemers benefits

Het salaris is niet het belangrijkste voor veel werknemers, maar het speelt wel een rol. Werknemers willen namelijk een eerlijk loon voor het werk dat ze doen. Ook de balans werk en privé moet in orde zijn. Kijk daarom als werkgever goed naar het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Is het concurrerend genoeg?

2 Erkenning van de baas

Iedereen is gevoelig voor erkenning. Ook werknemers willen regelmatig een ‘schouderklopje’ van hun leidinggevende. Ze willen bovendien gehoord worden. Leidinggevenden moeten daarom de waardering niet alleen in het beoordelingsgesprek tonen, maar ook op andere momenten.

3 Baanzekerheid

Werknemers willen vaak werkzekerheid. Ze willen het vertrouwen hebben dat hun baan en de organisatie in de toekomst blijven bestaan. De werkgever kan werknemers en de ondernemingsraad meer betrekken bij de organisatie en de werkgever kan open zijn over het wel en wee van de organisatie.

4 Uitdagend werk

Werknemers willen een uitdagende, interessante en leuke baan. Ze willen voldoening halen uit hun werk. Leidinggevenden kunnen bij de functioneringsgesprekken nadrukkelijker stilstaan bij de uitdagingen en de scholingsmogelijkheden in de organisatie. Geef werknemers ook meer zelfstandigheid. Dit maakt het werk interessanter.

5 Doorgroeimogelijkheden

Werknemers willen zich ontwikkelen. Hierdoor blijft het werk aantrekkelijk en kun je doorgroeien naar een andere functie. Werknemers moeten daarom de mogelijkheden krijgen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen en hun loopbaan uit te bouwen. Investeer daarom in talentontwikkeling. Dat maakt u als werkgever aantrekkelijk.

6 Werkomstandigheden

Werknemers willen in eerste instantie een fijne werksfeer. Dit is niet alleen hoe werknemers met elkaar omgaan, maar ook hoe er leidinggeven wordt en of er activiteiten zijn die de binding met de organisatie bevorderen.  Maar er is meer. De aanwezigheid van een coffeebar, een aantrekkelijke lunchruimte, het dragen van casual kleding, een fitnessruimte en apart ingerichte vergaderruimtes dragen bij aan het werkplezier. Een werkplek moet daarnaast ook comfortabel, gezond en veilig zijn. Worden de arbeidsrisico’s voldoende aangepakt? Hierin speelt HR een belangrijke rol.

7 Openheid

Werknemers willen openheid. Ze willen werken voor eerlijke, oprechte, integere leidinggevenden. Een manager moet open en direct communiceren. Geen gedraai maar de waarheid! U kunt werken aan een open cultuur in uw organisatie.

 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: