Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Vrouwenquotum wettelijk vastgelegd

De Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd met de wetswijziging die een evenwichtiger verhouding afdwingt tussen mannen en vrouwen in de top van grote bedrijven. Dit vrouwenquotum betekent dat grote nv’s en bv’s worden verplicht om ‘passende en ambitieuze streefcijfers’ te publiceren over de verhouding tussen mannen en vrouwen in de raad van bestuur, de raad van commissarissen en de hoogste laag van leidinggevenden. Deze bedrijven moeten dit rapporteren aan de SER. Als een bedrijf de gestelde doelen niet haalt dan moet het bedrijf daarvoor de reden opgeven. De wetswijziging vloeit voort uit het SER-advies ‘Diversiteit in de top: tijd voor versnelling’ uit 2019.

Evenwichtige samenstelling

De raad van commissarissen van een beursgenoteerde onderneming moet voor tenminste een derde uit mannen en voor een derde uit vrouwen bestaan. Het aantal het aantal vrouwelijke commissarissen in het Nederlandse bedrijfsleven loopt nog altijd achter. Sommige bedrijven moeten werk maken om dit vrouwenquotum te halen. Een benoeming die daarvan afwijkt, is voortaan niet rechtsgeldig. De twee wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek vergroten de kansengelijkheid van vrouwen. Meer diversiteit zou tot betere besluiten en daarmee betere bedrijfsresultaten moeten leiden. Deze wetswijziging voor een vrouwenquotum gaat per 1 januari 2022 in.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: