Vanaf zaterdag 25 september 2021 hoeven Nederlanders geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel moet op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs worden getoond; bijvoorbeeld in de horeca, de bioscoop en het theater, maar niet op het werk. Een grote meerderheid van de werkgevers vindt het onwenselijk dat ze de vaccinatiestatus van medewerkers niet mogen opvragen. Zij maken zich zorgen over de veiligheid van de werkomgeving.
Vaccinatiestatus
Zeven op de tien werkgevers wil weten wat de vaccinatiestatus van het personeel is. Ruim 80% van die groep wil de vaccinaties ook laten registeren. Bijna alle werkgevers (93%) willen maatregelen treffen voor niet-gevaccineerden, zoals een verplichte coronatest, extra beschermingsmiddelen op de werkvloer of verplicht 1,5 meter afstand houden. Een heel klein deel van de werkgevers (8%) vindt dat niet vaccineren tot ontslag zou moeten leiden. Dat blijkt uit een enquête van de werkgeversvereniging AWVN onder 600 leden.
Privacy
Volgens de AWVN moet het mogelijk worden om in bepaalde situaties de vaccinatie van medewerkers te kunnen bevragen en registreren, als andere maatregelen niet (genoeg) helpen. De CoronaCheck-App kan hiervoor gebruikt worden, aldus de AWVN. Maar op dit moment hebben de werkgevers te maken met de privacywetgeving. Die beschermt werknemers beschermt tegen vragen over en registratie van medische gegevens. De werkgever mag geen gegevens registreren. Een werkgever kan wel vragen om anderhalve meter afstand te werken en om een mondkapje vragen.
Mondkapje
In het openbaar vervoer blijft een mondkapjesplicht van kracht, zo bevestigen Haagse bronnen. Maar op het perron en bij de bus- en tramhalte hoeft deze bescherming niet meer op. De openingstijden voor de nachthoreca, dat zijn cafés, discotheken maar ook fastfoodzaken, worden niet versoepeld. Tussen 24.00 uur en 06.00 ‘s morgens blijft deze horeca dicht.