Veel medewerkers willen zo veel mogelijk autonomie in hun werk. Organisaties willen de prestaties kunnen meten. Projectmatig werken komt hieraan tegemoet. Projectmatig werken is populair. Het is een manier om dingen te realiseren, een probleem op te lossen of een idee gestalte te geven. Projectmatig werken is geen garantie voor succes. Er bestaan veel misverstanden hierover. We geven er vier:
Misverstand 1: Alles wordt een project genoemd
Niet iedere klus of probleem dat moet worden opgelost, is een project. Sommige afdelingen zijn met tientallen projecten bezig. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Wat heeft prioriteit? Een project bij projectmatig werken heeft de volgende criteria:
- het is gericht op een concreet resultaat
- het is beperkt in tijd en geld
- er is een opdrachtgever en een projectleider
- er zijn meer mensen betrokken bij de klus
- de projectmedewerkers hebben een verschillende achtergrond of zijn afkomstig van verschillende afdelingen
Misverstand 2: Projectmatig werken betekent veel papier produceren
Er is natuurlijk wel een startnotitie nodig om de opdrachtgever duidelijk te maken wat het doel, de resultaten en de mogelijke risico’s zijn. Daarnaast heeft ieder project een projectplan. Daarin staan het resultaat, de planning, de eisen en wensen en de organisatie van het project. Ook de beslismomenten staan erin. Wat er op papier komt te staan moet een doel hebben. Dat doel is niet het produceren van overbodig papier.
Misverstand 3: De projectleider moet het meeste werk doen
In de praktijk werkt het vaak wel zo. Toch is dat geen automatisme. Projectleiders moeten kunnen delegeren. Ook moet de projectgroep duidelijke afspraken maken wie wat doet. Interne communicatie is van belang zodat iedereen bij het project aangehaakt blijft. Als het enthousiasme in de projectgroep afneemt, moet de projectleider niet het werk overnemen, maar het project aan de gang houden.
Misverstand 4: Projectmatig en planmatig werken is min of meer hetzelfde
Projectmatig en planmatig werken is niet hetzelfde. Als iemand zijn/haar werk structuur geeft door een goede planning wil niet zeggen dat hij/zij ook projectmatig werkt. Dat is dan planmatig werken. Projectmatig werken is een methode op een probleem aan te pakken en op te lossen. Er is geen historisch gegroeide taak, maar er is sprake van een kortdurende klus. Er zijn verschillende fasen in het project. Bij projectmatig werken werkt iemand stap voor stap naar een resultaat.
Meer weten
Als u meer wilt weten over projectmatig werken dan bieden we een training op maat aan. In deze training leert u meer over het plannen en organiseren van projecten. U vergroot uw kennis en vaardigheden. U leert om in projectverband effectief om te gaan met de leden van de projectgroep en de opdrachtgever, zodat u resultaten haalt. Stuur een email naar info@hrmacademy.nl en we sturen u een prijsopgave.
Bron: het boek projectmatigwerken van Patries Quant