Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Omgaan met weerstand

Op het werk is lang niet iedereen het met elkaar eens. Soms is er veel weerstand tegen de koers van het HR-beleid of met voorstellen vanuit het MT. Veel mensen zien weerstand als vervelend, lastig en/of irritant. De vraag is hoe u met weerstand om kunt gaan. U kunt weerstand ook zien als een teken van betrokkenheid. De kunst is om te achterhalen waarop die betrokkenheid gericht is. Vaak komt weerstand voort uit het beschermen van iets dat van waarde is. Dat vraagt van u om er oog voor te hebben. We geven enkele tips om met weerstand om te gaan.

Heb oog voor de achterliggende emotie

Het is handig om te weten dat als uw gesprekspartner onlogisch of onredelijk klinkt, er altijd een emotie onder zit die uw gesprekspartner wil laten horen. Als u dit beseft, heeft u al een belangrijke stap gezet om een discussie te doorbreken. Als u iets zegt dat feitelijk waar is of voor de hand ligt, terwijl uw gesprekspartner toch weerstand blijft vertonen, is het verstandig als u de volgende vraag stelt: “Ik hoor wat je zegt, maar waar komt de lading vandaan?” Hierdoor verschuift het accent van de inhoud van het gesprek naar het gevoel erachter.

Niet pushen

Hoe steviger u uw standpunt onderbouwt, des te meer weerstand u krijgt. Herkent u dat? Als u weerstand ontmoet, hebben veel mensen de neiging om nog harder te pushen. Dat heeft meestal geen effect. Nieuwsgierigheid tonen werkt vaak wel!

Stel vragen

Vraag rechtstreeks naar de bezwaren, zodat u daarop in kunt gaan.

Laat een stilte vallen

Tijdens het gesprek is het soms verstandig om niet meteen op de argumenten van de ander in te gaan. Probeer eens 5 seconden stil te zijn. Dit is voor veel mensen een grote uitdaging. Door de stilte krijg u helder of de ander u echt goed begrepen hebt of dat er misschien nog meer zaken spelen. De kunst is vaak om rust en tijd te nemen om weerstand weg te nemen.

Spiegelen

U kunt tijdens de impasse gaan spiegelen. Dat is in eigen woorden herhalen wat de ander zegt. Dat geeft u tijd om na te denken over uw eigen reactie en dwingt u om na te denken over wat de ander daadwerkelijk zegt. U laat bovendien duidelijk aan de ander merken dat u hem of haar in zijn of haar redenering wilt volgen. Dat is voor het overlegklimaat goed.

De relatie of het gelijk

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u echt geen gelijk heeft. In dat geval is het verstandig uzelf de vraag te stellen waarom u dat zo graag wilt hebben. De echte waarheid bestaat immers niet. Maar zelfs al hebt u wel gelijk, wat doet u als die ander het u niet geeft? U kunt op dat moment hooguit ervoor kiezen om elkaars standpunt te begrijpen. Het accent verschuift op deze manier naar de kwaliteit van de relatie. Kiest u dus voor uw gelijk of voor de relatie?

Wilt u beter leren omgaan met weerstand dan is misschien de training Conflicthantering een optie. Meer informatie vindt u hier.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: