Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Verklaringen van goed gedrag (VOG) blijken vals

De afgelopen jaren zijn tientallen valse verklaringen van goed gedrag (VOG) ontdekt, vooral in de zorg. Het aantal meldingen is in 2019 snel toegenomen nadat er werd gewaarschuwd voor nepverklaringen. Deze VOG is een verklaring waarin staat dat iemands strafrechtelijke verleden geen bezwaar is voor het werk dat hij of zij gaat doen. Voor bepaalde functies, bijvoorbeeld onderwijzer, gastouder of taxichauffeur, is een VOG wettelijk verplicht. De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG in ieder geval verplicht is. Als er geen wettelijke verplichting is mag u als werkgever zelf bepalen of u een VOG vraagt van uw werknemers.

Uit documenten die Argos heeft opgevraagd bij Justis blijkt dat van 2015 tot februari 2020  er 31 valse Verklaringen Omtrent het Gedrag geregistreerd zijn. Dit aantal zegt niets over het werkelijke aantal valse verklaringen dat in omloop is. Dit kan veel hoger zijn. In de meeste gevallen is aangifte gedaan bij de politie. De meeste valse verklaringen zijn ontdekt in de zorg, maar ook het gevangeniswezen, de horeca en bij gemeenten komen ze voor.

Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen (D66) zegt dat het bericht hem zorgen baart. ‘De VOG is bedoeld om te bekijken of mensen in een bepaalde functie een risico opleveren. Als de VOG wordt vervalst, verliest deze uiteraard zijn waarde. Het zou goed zijn als Justis in zijn voorlichting aandacht besteedt aan het belang van een originele VOG. Uiteraard moeten werkgevers zelf hier ook scherp op zijn.’ Accepteer daarom geen kopieën van een VOG.

Bron: Argos

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: