Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Afstand houden op het werk

Steeds meer organisaties besluiten om werknemers op kantoor te laten werken. Soms geldt dat alleen voor bepaalde functies of dagen, maar er zijn weer meer mensen aanwezig. Het is voor de werkgever een uitdaging om voor 1,5 meter afstand te zorgen op de werkvloer. Afstand houden en contact vermijden met anderen blijft de beste manier om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Hoe voorkomt u dat werknemers te dicht bij elkaar zitten of gaan samenscholen?  We geven u 10 tips.

  1. Blijf werknemers stimuleren om zoveel mogelijk thuis te werken.
  2. Organiseer het werk zo dat 1,5 meter afstand houden mogelijk is. Geef hier als werkgever voorlichting over.
  3. Creëer voldoende afstand tussen werkplekken. Dat kunt u doen door slechts bepaalde bureaus te gebruiken in open offices, werkplekken te herschikken of onder te brengen in afzonderlijke ruimtes. Werknemers kunnen ook met de rug naar elkaar toe werken in plaats van face to face met een kuchscherm er tussen.
  4. Het kan zijn dat het niet lukt om voldoende afstand te bewaren tegenover anderen. In die gevallen gebruikt u schermen of wanden om werkplekken in te delen. Ook kunt organisatorische maatregelen nemen door werktijden en pauzes te spreiden. Ook kunt kijken naar flexibele uren, het werken in wisselende diensten of het aanpassen van de volgorde van arbeidstaken.
  5. Beperk zoveel mogelijk het aantal werknemers dat gelijktijdig in één ruimte werkt  en maximeer het aantal werknemers op basis van beschikbare vierkante meters en ventilatie. Maak hierover op bedrijfsniveau duidelijke afspraken en communiceer die.
  6. Beperk daarnaast zoveel mogelijk de tijd dat werknemers gelijktijdig in één ruimte aanwezig zijn. Dat geldt ook voor de kantine, koffiecorner, printruimtes, de fietsenstalling en het archief. Ook hier geldt dat de werknemers de mogelijkheid moeten hebben om 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen houden.
  7. Als er gewerkt wordt in ploegen of teams. Probeer de grootte van de teams te beperken en schuif niet te veel met mensen van het ene naar het andere team.
  8. Zorg dat werknemers niet in ruimten komen waar zij niet aanwezig moeten zijn.
  9. Overweeg om werk waarbij het niet mogelijk is om voldoende afstand te bewaren en wat niet dringend is, uit te stellen naar later tijdstip.
  10. De maatregelen hebben impact op het werk. Betrek daarom de ondernemingsraad, de preventiemedewerker en de bedrijfsarts als u een pakket van maatregelen samenstelt.

Garandeer dus zoveel mogelijk een afstand van 1,5 meter en verbied en voorkom zoveel mogelijk samenscholingen. Als de werkorganisatie het ondanks andere bijkomende maatregelen niet toelaat, probeer dan de marge van 1,5 meter zo dicht mogelijk te benaderen. Meer tips vindt u in de handreiking van de sociale partners.

 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: