Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Tips om de organisatiecultuur te veranderen

De wereld verandert voortdurend. Organisaties moeten steeds sneller op deze veranderingen kunnen inspelen. Werknemers moeten bijvoorbeeld veel zelfstandiger werken of moeten veel commerciëler worden. Minder bureaucratisch zijn. Verandering betekent meestal: andere dingen gaan doen of dingen anders gaan doen. Uit de praktijk blijkt dat het lastig is om de organisatie en de cultuur te veranderen. Als directie en HR dit proberen te realiseren dan gaat het vaak mis.  Wat ze vaak kunnen veranderen, is het gedrag van mensen. De cultuur volgt dan vanzelf. Als u de cultuur van een organisatie wil aanpassen, ga dan dus werken aan de meest kritieke concrete ‘gedragingen’ van de medewerkers. Daarbij kunt u rekening houden met de volgende punten:

  1. Geen enkele organisatiecultuur is helemaal slecht of goed. Breng in kaart wat de kenmerken zijn van de cultuur van uw organisatie. Bepaal vervolgens wat u wilt veranderen.
  2. Vaak gaat bij cultuurverandering de aandacht naar plekken waar het niet goed gaat. Maar waar het niet goed gaat, zit het vast. Dan moet u trekken en sleuren. Cultuurverandering kan beter worden gerealiseerd door je te richten op plekken waar energie zit en beweging mogelijk is. Goede voorbeelden zoeken, deze faciliteren, ondersteunen en in het zonnetje zetten.
  3. Cultuur is veel meer een kwestie van daden dan van woorden. Ga aan de slag. Het aanpassen van gedrag is een goed begin. De rest komt dan vanzelf. Kijk naar een paar belangrijke gedragingen die grote impact hebben als ze door veel mensen in de praktijk worden gebracht. Hoe zijn die te veranderen?
  4. Kijk naar de (informele) leiders in de organisatie. Zet ze in om het goede voorbeeld te geven. Dat kan anderen stimuleren om ook te veranderen.
  5. Geef als HR het goede voorbeeld. Als u bijvoorbeeld een klantgerichte cultuur wilt, wees dan als HR zelf ook klantgericht.
  6. Laat werknemers hun eigen plannen maken om te veranderen. Geef ze ruimte en ondersteun ze om dingen te doen die passen bij de gewenste cultuur. 
  7. Doorbreek de vaste patronen. U wilt bijvoorbeeld iets doen aan de vergadercultuur. Ga er dan niet over vergaderen om dit te veranderen. Ga bijvoorbeeld brainstormen of organiseer een debat.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: