Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Minimum lonen werknemers en ZZP-ers

Een werknemer van 21 jaar of ouder die fulltime werkt heeft vanaf 1 januari 2020 recht op een salaris van minimaal 1.653,60 euro bruto per maand. Dat is een kleine stijging, want in 2019 is dat 1.635,60 euro bruto per maand. Om voor een fulltime-salaris in aanmerking te komen is de werknemer afhankelijk de afspraken over het aantal uren. Daarnaast speelt de cao een rol.  Full-time is per branche een verschillende aantal uren. De ene sector heeft een 40-urige werkweek, terwijl een andere bijvoorbeeld een 36-urige werkweek. Het minimumloon wordt elk half jaar aangepast. Hierbij wordt uitgegaan van het gemiddelde van de procentuele ontwikkeling van de lonen. Het CPB berekent dit en het is voor HR van belang om de hoogte van de lonen te weten.

Minimum loon ZZP-er

Daarnaast zijn er de lonen van de ZZP-ers. Het is de bedoeling dat het minimumtarief voor zzp’ers 16 euro per uur wordt. Zo staat in het wetsvoorstel Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring dat nu ter internetconsultatie staat. In het wetsvoorstel staat niet alleen het tarief, maar ook een uitgebreide opsomming van werkzaamheden die wel én niet meetellen in de facturatie. Zo worden acquisitie-, scholings- en administratiekosten niet meegerekend. Kosten voor de voorbereiding van de opdracht tellen wél als direct aan de opdracht toe te rekenen kosten.

Reageren

U kunt tot 9 december 2019 hier online op het voorstel reageren. Daarna wordt het wetsvoorstel ter advies aan de Raad van State voorgelegd. Pas daarna wordt het bij de Tweede Kamer ingediend. Het zal dan ook nog wel even duren voordat het minimumloon voor zzp’ers een feit is.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: