Er zijn werkgevers die langdurig zieke werknemers geen transitievergoeding willen betalen. Zij blijven daarom ‘slapend’ in dienst, terwijl ze geen werk meer verrichten en geen loon ontvangen. De Hoge Raad sprak zich hier onlangs over uit. Werkgevers mogen langdurig zieken niet langer in een slapend dienstverband houden. Dat heeft gevolgen voor werknemers met slapende dienstverbanden.
Geen transitievergoeding
Een langdurig zieke arbeidsongeschikte werknemer zit thuis. Zolang hij in dienst blijft, hoeft de wettelijke transitievergoeding niet betaald te worden. Dit kan zo blijven tot de pensioengerechtigde leeftijd van de werknemer. Het recht op een transitievergoeding vervalt dan. Deze wettelijke transitievergoeding is de ontslagvergoeding waarop een werknemer recht heeft als hij ontslagen wordt na een dienstverband van twee jaar of langer. Na de invoering van de WAB op 1 januari 2020 krijgt de werknemer vanaf de eerste werkdag al ontslagvergoeding.
Geen slapende dienstverbanden
De Hoge Raad steekt nu een stokje voor het ontlopen van de betaling van een ontslagvergoeding. Het hoogste rechtsorgaan geeft nu aan dat een werkgever een werknemer niet in een slapend dienstverband mag houden om de betaling van de transitievergoeding te ontlopen. Dankzij deze uitspraak zijn werkgevers verplicht om op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer het slapende dienstverband te beëindigen met de betaling van een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Rechters zullen voortaan rekening houden met de uitspraak van de Hoge Raad.
Meer weten
Als u meer wilt weten over het ontslagrecht en het betalen van transitievergoedingen volg dan de cursus HR en de WAB.