Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Meer uren werken lost personeelskrapte op

Méér werken is voor de korte termijn de belangrijkste maatregel om de problemen als gevolg van de extreem krappe arbeidsmarkt terug te dringen. Arbeidsduurverlenging moet volgens VNO-NCW en de AWVN weer vaker onderwerp van gesprek in bedrijven en aan de cao-tafels worden. Volgens de werkgeversorganisaties ligt de bal daarvoor voor een groot deel bij werkgevers en werkenden zelf. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: we lossen een deel van het krapteprobleem op en het is goed voor de koopkracht van werknemers, nu het leven in korte tijd fors duurder is geworden.

timemanagement
Meer uren werken lost personeelskrapte op 2
Tekorten

Volgens VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN brengen de grote tekorten op de arbeidsmarktkrapte serieuze problemen met zich mee. Zo tasten ze de kwaliteit van de zorg, het onderwijs en openbaar vervoer aan, worden de ambities voor de verduurzaming en de woningbouw onhaalbaar en belemmeren ze de economische groei die nodig is om onze publieke voorzieningen te blijven betalen. De werkgeversorganisaties zien en ervaren allemaal dat het op steeds meer plaatsen vastloopt. Het kabinet heeft concrete plannen aangekondigd om de krapte aan te pakken, maar die bieden op korte termijn nog te weinig soelaas. Daarom zijn volgens de werkgeversorganisaties nieuwe onconventionele oplossingen nodig, zoals arbeidsduurverlenging.

Arbeidsduurverlenging

Nederland telt 4,5 miljoen mensen die in deeltijd werken, van wie er 500.000 aangeven dat ze per direct meer zouden willen werken, als dat ook meer zou lonen. Werkgevers zelf kunnen het nodige doen om het voor deeltijders, maar ook voltijders, aantrekkelijk te maken om tijdelijk of structureel meer uren te gaan werken. ‘Denk bijvoorbeeld aan een bijdrage in de extra kinderopvangkosten, een hoger netto loon zolang de medewerker langer werkt en meer zeggenschap over werktijden en roosters. Soms kunnen een paar uur extra al het verschil maken. Ga als werkgever in elk geval in gesprek om na te gaan wat mensen nodig hebben voor arbeidsduurverlenging. Ook extra verlof omzetten naar extra salaris kan zeker in deze tijd helpen.

Bron: VNO-NCW

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: