Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Aanpassing second opinion bedrijfsarts

Meer duidelijkheid rond second opinion bedrijfsarts

De regering sprak zich onlangs uit over de exacte invulling van de second opinion en is het Arbobesluit op een aantal punten aangepast. Vanaf 1 juli 2017 krijgen werknemers recht op een second opinion door een tweede bedrijfsarts. Alhoewel de meeste mensen het belang van de second opinion door een tweede bedrijfsarts onderschrijven, was er nog veel onduidelijk over de wijze waarop de second opinion wordt uitgevoerd. Dit blijkt uit de reacties op de openbare internetconsultatie van het ontwerpbesluit over de second opinion en de klachtenprocedure.

Onduidelijkheden weggenomen

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een behoorlijk aantal onduidelijkheden van zowel vakorganisaties als werknemers weggenomen. Zo staat nu het volgende vast:

  1. De second opinion geldt alleen voor het advies van de behandelend bedrijfsarts en dus niet voor een deskundigenoordeel van het UWV. Ook is een second opinion over een second opinion uitgesloten.
  2. De resultaten van de second opinion worden niet verstrekt aan de bedrijfsarts wegens privacy redenen.
  3. Als het contract tussen de werkgever en arbodienst ruimte biedt voor keuze uit meerdere bedrijfsartsen voor een second opinion, dan is het aan de werknemer om die keuze te maken.
  4. Kiest de werknemer voor een second opinion van een bedrijfsarts met wie u geen contract heeft én waar u geen toestemming voor heeft gegeven? Dan komen de kosten voor de werknemer.
  5. De eerste bedrijfsarts legt het contact met de second opinion bedrijfsarts.

Niet alles geregeld

De regering heeft overigens niet alles in steen gebeiteld. De volgende zaken laat de regering aan de sector over:

  1. De prijsvorming rond een second opinion.
  2. Het begrip ‘zwaarwegende argumenten’ waarmee een second opinion geweigerd kan worden, zal niet nader worden gedefinieerd. Dit is volgens de regering niet nodig, omdat een second opinion alleen bij hoge uitzondering geweigerd kan worden. Dit zal in de praktijk dus nagenoeg niet voorkomen.
  3. Er worden geen eisen gesteld aan het aantal bedrijfsartsen dat beschikbaar moet zijn voor een second opinion.

Pool van bedrijfsartsen

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) stelt voor een pool van bedrijfsartsen in te richten, die gespecialiseerd zijn ten aanzien van second opinion. Niet alleen vereenvoudigt dit de uitvoering, het vergroot ook de keuzemogelijkheden van de werknemer. De regering heeft aangegeven dit initiatief toe te juichen. De Organisatie voor vitaliteit, activering en loopbaan (OVAL) zal dit samen met de NVAB oppakken.

De Raad van State buigt zich nu over de gewijzigde tekst van het ontwerpbesluit. Het is niet duidelijk of de aanpassingen al per 1 juli kunnen meegaan, de datum waarop de vernieuwde Arbowet in werking treedt.

Meer informatie

Meer informatie vindt u in het Rapport bevindingen internetconsultatie en krijgt u tijdens onze actualiteitenbijeenkomsten over de nieuwe Arbowet. In een halve dag bent u helemaal op de hoogte. Meer informatie vindt u hier.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: