De arbeidsmarkt verandert steeds sneller. VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN schrijven daarom in hun arbeidsvoorwaardennota dat Scholing en interne opleiding essentiële arbeidsvoorwaarden moeten worden. Investeren in persoonlijke ontwikkeling van werkenden is van belang om bij te blijven en het werk ook in de toekomst te kunnen doen.
De werkgeversorganisaties vinden daarom dat afspraken over budgetten voor scholing en ontwikkeling als standaard onderdeel van het totale beloningspakket moeten worden gerekend. Nu worden zulke budgetten nog te vaak gezien als een ‘extraatje’, bovenop de contractloonmutatie. Scholing en ontwikkeling zijn een noodzakelijke investering, die essentieel is voor de toekomstige positie van werkenden op de arbeidsmarkt. Ook moet het belang van scholing op de werkplek beter onderkend worden.
In die nota ‘Klaar voor veranderend werk’ geven de werkgevers aan wat hun prioriteiten zijn voor het arbeidsvoorwaarden- en cao-overleg in het komende jaar. Nu al kennen steeds meer cao’s en andere arbeidsvoorwaardenregeling ook al een regeling waarmee werknemers geld voor duurzame ontwikkeling krijgen. De werkgevers willen deze regelingen nog veel zwaarder waarderen en in het arbeidsvoorwaardenoverleg en er veel meer aandacht voor vragen nu kennis de belangrijkste concurrentiefactor is geworden. Ook moet volgens hen een groter deel van de loonruimte naar dergelijke regelingen gaan. Duurzame-inzetbaarheidsbudgetten blijven van de werknemer, ook als het (bedrijfs-)economisch minder goed gaat, want het belang van scholing hangt niet af van de conjunctuur en is een medeverantwoordelijkheid van werknemers zelf.
Afgelopen jaar werden meer dan 350 cao’s gesloten voor in totaal 2,3 miljoen werknemers. Gemiddeld bedroegen de loonafspraken in 2018 2,35 procent.
Bron: AWVN