Vorige week verloor maaltijdbezorger Deliveroo de rechtszaken die de FNV had aanspannen. Het bezorgen van maaltijden wordt volgens de rechter niet door zzp’ers gedaan, maar door werknemers. Er is sprake van een arbeidsovereenkomst en bezorgers zouden onder de cao voor beroepsgoederenvervoer moeten vallen. Deliveroo moet de cao met terugwerkende kracht toepassen en bezorgers kunnen nu aanspraak maken op een dienstverband.
Door deze uitspraak zou de Belastingdienst de maaltijdbezorger kunnen aanspreken, want door deze uitspraken is Deliveroo premieplichtig. Wanneer lopen werkgevers een risico? De Belastingdienst hanteert de volgende criteria om te beoordelen of iemand wel of geen zzp-er is. Iemand is in loondienst als:
- De werknemer krijgt betaald voor de werkzaamheden. Er is sprake van loon;
- De werknemer is altijd degene die de werkzaamheden uitvoert. De werknemer kan zonder toestemming van de werkgever niet zomaar iemand anders als vervanger sturen;
- Er is een gezagsverhouding. De werknemer bepaalt niet zelf waar, wanneer en hoe hij zijn werk doet.
Wel of geen zpp-er bij Deliveroo?
Bij Deliveroo waren de ‘zelfstandigen’ eerst in loondienst en toen konden ze alleen nog als zelfstandige werken bij het bedrijf. De gezagsverhouding en de aard van het werk bleef hetzelfde. De rechter gaf daarom de FNV gelijk. Zij zijn geen zzp-er. Ook de politiek heeft inmiddels gereageerd op de uitspraak van de rechter. De Tweede Kamer wil nu van Wouter Koolmeer, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van de uitspraak.
Meer informatie over arbeidscontracten en dergelijke? Volg de cursus Arbeidsrecht van HRM Academy.