Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Participatiewet roept vragen op!

Er is in de Tweede Kamer ergernis ontstaan over de Participatiewet. Deze wet heeft het creëren van banen voor mensen met een arbeidsbeperking niet eenvoudiger gemaakt en dat was wel de bedoeling. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Iedere gemeente heeft een wat andere aanpak en dat roept in de Tweede Kamer vragen op. Hoe zit het ook al weer met de Participatiewet?

Doelen Participatiewet

Sinds 2015 is er de Participatiewet. Het doel van deze wet is om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. Er is nu één wet in plaats van allerlei verschillende wetten zoals de Wwb, de Wajong en de WSW. Een belangrijke reden voor deze vernieuwing was om de regelgeving te versimpelen en in plaats van allerlei verschillende regels één wet in te stellen voor zowel mensen met als zonder beperking. Er is vervolgens een heldere doelstelling aan verbonden. Er moeten tot 2026 125.000 extra banen gecreëerd worden voor mensen die eerder een Wajong- of WSW-indicatie hadden. Het bedrijfsleven moet 100.000 arbeidsplaatsen creëren en de overheid 25.000. Als stok achter de deur is de quotumheffing afgesproken. In 2017 treedt de quotumheffing in werking om zo voldoende banen voor arbeidsgehandicapten af te dwingen. U kunt dan een boete krijgen als u het aantal banen voor arbeidsgehandicapten niet haalt.

Extra banen

Volgens de Participatiewet moeten dus zowel de overheid als het bedrijfsleven tot 2026 de extra banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Er is nu al discussie over het aantal mensen dat aan een baan is geholpen. Moet je bijvoorbeeld de arbeidsgehandicapten meetellen die gedetacheerd zijn vanuit een sociale werkplaats? Als je deze mensen niet meetelt dan kom je lager uit. In de publieke sector loopt men achter op het schema. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken moet daarom van de Tweede Kamer met een extra rapportage komen over het aantal te realiseren banen voor arbeidsgehandicapten binnen de overheidssector.

Meer weten

Wilt u meer weten over de Participatiewet en hoe u voldoende arbeidsgehandicapten aan het werk helpt in uw organisatie? Volg de eendaagse cursus over de Participatiewet.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: