Het CBS heeft onderzocht hoeveel we bewegen op het werk. Dat is niet zo veel. Een fulltime medewerker zit gemiddeld ruim vier uur achter zijn computer. Dat aantal uren is het hoogste in de informatie- en communicatiesector, want daar zit men 6,9 uur per werkdag. De financiële dienstverlening is met 6,5 uur een goede tweede. In werkelijkheid zitten we nog langer, want ook thuis brengen we veel tijd zittend door. Het aantal uren komt dan al gauw op zo’n 10 uur per dag.
Diabetes
Weinig bewegen kan leiden tot diabetes. In 2025 kan het aantal diabetespatiënten oplopen tot zo’n 1,3 miljoen. Om de groei tegen te gaan kunnen werkgevers beweging stimuleren. Doe volgend jaar mee aan de Nationale traploopweek om werknemers te stimuleren de trap in plaats van de lift te nemen. Afgelopen week deden aan de Traploopweek slechts zo’n 300 organisaties mee.  Het stimuleren van traplopen bij werknemers, zou na twaalf weken al een positief effect op fitheid, gewicht en bloeddruk hebben.
Tips
U kunt als werkgever nog veel meer doen om bewegen op de werkvloer te stimuleren. HRM Academy geeft u acht tips:
- Zorg dat werknemers bewuster worden om meer te bewegen.
- Vergader eens wat vaker staand. De vergaderingen zullen bovendien veel sneller verlopen, zodat u minder tijd kwijt bent met vergaderen.
- Schaf zit-sta tafels of bureaufietsen (een hometrainer in de vorm van een bureaustoel) aan.
- Plak bij de liften stickers om werknemers op te roepen om de trap te nemen.
- Maak trappenhuizen aantrekkelijker om te lopen. Als ze leuk ingericht zijn met kunst dan wordt het een prettigere plek om te lopen.
- Stimuleer lunchwandelen.
- Zorg dat de koffie en thee verder weg te vinden zijn. Hierdoor lopen mensen meer dan als ze koffie en thee binnen handbereik hebben.
- U kunt ‘meer bewegen op de werkvloer’ opnemen in het arbobeleid. Meer over het arbobeleid vindt u in de cursus HR en arbo.