HR heeft in de ene organisatie een grote en in een andere organisatie een kleine betrokkenheid bij het opleidingsbeleid. Van belang zijn altijd de opleidingsdoelen. In een opleidingsplan of project horen ze centraal te staan. Ze geven aan waarom een opleiding wordt ingekocht, ontwikkeld en/of uitgevoerd, wat het leerresultaat moet zijn en hoe de opleiding er uit ziet. Aan de hand van doelen kunt u gericht de opleiding bespreken. De doelen hebben voor HR, de cursusleider en de cursisten verschillende functies, namelijk:
- U kunt als opdrachtgever na gaan of de leerdoelen van de opleiding in overeenstemming zijn met de doelen van de organisatie.
- Goede leerdoelen bevorderen het beslissingsproces rond opleiden en kunnen de positie van de opleider verstevigen.
- Ze geven de opleider duidelijke richtlijnen wat wel en wat niet moet worden behandeld, in welke volgorde en hoe diepgaand. Ze maken het voor de cursusleider bij de uitvoering van de opleiding makkelijker om de rode lijn te bewaren en duidelijk te maken aan de deelnemers van de cursus.
- Heldere doelen geven de deelnemers houvast. Zij weten beter wat hen te wachten staat en wat er verwacht wordt. Dat is vaak motiverend voor de deelnemers.
- De doelen geven u richting bij de evaluatie. Zijn door de opleiding de doelen gerealiseerd?
Aandachtspunten
Als u opleidingsdoelen gaat formuleren dan kunt u gebruik maken van de volgende vijf aandachtspunten:
- De doelen zijn meetbaar en specifiek.
- Formuleer uw doelen in termen van waarneembaar cursistengedrag.
- Gebruik bij de formulering een eenduidig werkwoord dat de te leren kennis of handeling omschrijft. Dus niet een verschillende beschrijving van het doel.
- Sommige werkwoorden zijn minder geschikt omdat het in te sterke mate van de beoordelaar afhangt welke betekenis eraan gegeven wordt. Ze zijn zo niet goed toetsbaar. Kennis hebben in … of inzicht hebben in .. zijn bijvoorbeeld te algemeen. Betere woorden zijn: noemen, opzoeken, kunnen formuleren.
- Het opleidingsdoel moet ook de inhoud specificeren. Bijvoorbeeld: de deelnemer noemt (werkwoord) drie manieren hoe het ziekteverzuim aangepakt kan worden (inhoud).