Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Wanneer moet u werken op Bevrijdingsdag?

Is 5 mei een vrije dag?

Elk jaar komt de vraag weer op tafel. Er zijn altijd wel werknemers die bij HR komen met de vraag of zij nu wel of niet moeten werken op Bevrijdingsdag (5 mei)? De verwarring komt doordat Bevrijdingsdag een officiële feestdag is in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Koningsdag. Dan zijn bijna alle werknemers vrij.

Het hangt van de werkgever af of de werknemers moeten werken op Bevrijdingsdag. Bij de meeste organisaties is Bevrijdingsdag geen vrije dag. In de cao kan zijn bepaald of de werknemers op 5 mei vrij zijn. Vaak is het zo dat in verschillende cao’s Bevrijdingsdag één keer in de vijf jaar een (doorbetaalde) vrije dag is. De eerstvolgende keer is dat in 2020.

Als de werknemer ambtenaar is dan is hij waarschijnlijk vrij op Bevrijdingsdag. Dit is in ieder geval zo voor Rijksambtenaren. Voor werknemers van scholen geldt dat ook. De meeste scholen zijn op 5 mei dicht. Als uw organisatie niet onder een cao valt dan kunt u zelf bepalen of de werknemers vrij zijn. Spreek in dat geval met de ondernemingsraad af wanneer de werknemers vrij zijn.

Als een werknemer geen vrij heeft op Bevrijdingsdag dan kan hij natuurlijk wel een vakantiedag opnemen. De werkgever moet hiervoor toestemming geven. Dat is bij de aanvraag van alle vakantiedagen zo. U kunt dit weigeren als bijvoorbeeld de capaciteit van uw organisatie het niet aankan als er veel mensen tegelijk een vrije dag hebben.

Wilt u meer weten over arbeidsrecht? Volg dan de cursus over de actualiteiten van het arbeidsrecht bij HRM Academy.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: