Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Maak gebruik van SLIM-subsidie

MKB-ondernemers, zzp’ers én grotere bedrijven in de landbouw-, horeca- en recreatiesector kunnen dankzij de SLIM-subsidie in 2024 weer investeren in scholing. Hier is in totaal € 47,2 miljoen door de overheid beschikbaar voor gesteld. Door te investeren in de opleiding en ontwikkeling van het personeel, blijven werkgevers aantrekkelijk op de huidige krappe arbeidsmarkt en kunnen organisaties makkelijker meebewegen met veranderingen. Bovendien stimuleer je op deze manier de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Waarvoor kun je de SLIM-subsidie gebruiken?

geld
Subsidie voor scholing
SLIM-subsidie: wat is het?

SLIM staat voor Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. Met het subsidiegeld van de SLIM-regeling kunnen ondernemers bijvoorbeeld investeren in een bedrijfsacademie of een ontwikkelingsplan. Praat met medewerkers over de verschillende opties en check wat de mogelijkheden zijn.  

Waarom is de SLIM-subsidieregeling er?

In de praktijk investeren ondernemers in het mkb minder in scholing en ontwikkeling dan grotere bedrijven. De overheid wil hier verandering in brengen. Ze zien dat het mkb de grootste werkgever van Nederland is, maar dat een kwart van de ondernemers moeite heeft om personeel binnen te houden.

SLIM-regeling 2024

Voor 2024 zijn de activiteiten waarvoor je subsidie kunt aanvragen iets uitgebreid. Het maximale uurtarief voor externe adviseurs is ook verhoogd van € 120 naar  € 135 exclusief btw. Je kunt de SLIM-subsidie aanvragen om:

1. De scholingsbehoefte binnen de organisatie in kaart te brengen
Je kan een externe partij inhuren die de scholingsbehoefte in kaart brengt en daar een plan voor maakt. Daarna kun je hier als bedrijf zelf mee aan de slag. Nieuw in 2024 is de optie om ook leercultuurscans aan te vragen om de leercultuur in kaart te brengen.

2. Loopbaan- en ontwikkeladviezen aan te bieden voor personeel
Medewerkers die loopbaan- en ontwikkeladviezen krijgen, blijven enthousiast. Daarom is het een goed idee mensen te laten nadenken over hun toekomst binnen uw bedrijf. Dit draagt bij aan de binding met de organisatie.

3. Medewerkers te stimuleren om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling
Denk bijvoorbeeld aan een kennisportaal waarmee werknemers elke dag aan hun soft skills werken of meedoen met een e-learningprogramma. Het is de bedoeling dat dit structureel bijdraagt aan de leercultuur van het bedrijf.

Hoeveel subsidie

De maximale subsidiebedragen voor een individuele mkb-onderneming zijn: maximaal € 25.000 (2024), waarvan 80% voor het klein mkb en 60% voor het middelgroot mkb. Voor een samenwerkingsverband (niet verbonden organisaties) is er maximaal € 500.000 per project beschikbaar, waarvan € 200.000 per deelnemende onderneming. Voor een grootbedrijf in de landbouw, horeca of recreatie is er maximaal € 200.000 beschikbaar.

Tijdvakken SLIM-subsidie

In 2024 zijn er 3 tijdvakken. Voor mkb’ers  is dat van 9 tot 28 maart. Het tweede tijdvak is van 2 september om tot en met 30 september om 17.00 uur. Voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven is dat van 3 juni tot en met 31 juli.

Volledige aanvragen

Aanvragen van de SLIM-regeling kunnen via het subsidieportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Alleen volledige aanvragen worden goedgekeurd. Als er te veel aanvragen zijn ingediend, wordt er geloot. Bij de beoordeling wordt gekeken hoe goed de aanvraag is onderbouwd (zowel op inhoudelijk als financieel). Volledige aanvragen worden binnen 18 weken beoordeeld. Ondernemers horen dan of de subsidie wordt toegekend of niet. Een belangrijke voorwaarde voor toekenning van de SLIM-regeling is dat alleen volledige aanvragen worden goedgekeurd. Elk gevraagd onderdeel moet ingeleverd zijn. Bij de beoordeling wordt gekeken hoe goed de aanvraag is onderbouwd, inhoudelijk en financieel. Lees meer over de aanvraagcriteria als je een aanvraag wilt voorbereiden.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: