Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een groot maatschappelijk probleem. Het aantal klachten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is bij 10% procent van de Nederlandse organisaties toegenomen. Zo bleek uit het laatste HR-trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software. Dertien procent geeft aan dat grensoverschrijdend gedrag door de organisatie lang niet serieus is genomen. Ruim 68% van de HR-professionals werkt actief aan een open- en veilige werkomgeving.
HR-professionals kunnen daarbij gebruik maken van een speciale handreiking. Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, heeft deze laten ontwikkelen. Het helpt organisaties hoe ze om moeten gaan met meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het biedt inzicht in de te nemen stappen en dilemma’s, randvoorwaarden en mogelijkheden om op een menselijke en passende manier om te gaan met een melding. De handreiking lost het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld niet op. Het is wel een handig hulpmiddel om met overschrijdend gedrag aan de slag te gaan.
De handreiking onderscheidt vier fasen:
- Fase 0. Wees voorbereid op een melding. Zorg dat er een menselijk en uitvoerbaar meldproces is vastgelegd hoe te handelen bij meldingen. Realiseer daarbij dat elke situatie anders is.
- Fase 1. Kies de passende opvolging zodra er een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag is gedaan. Formuleer de doelen en randvoorwaarden en informeer de betrokkenen.
- Fase 2. Loop het traject van de gekozen opvolging zorgvuldig en consequent door. Leidt het tot besluiten en gevolgen? Deel die dan zorgvuldig met de betrokkenen en leg ze ook vast.
- Fase 3. Leer van het meldproces. Evalueer de situatie en het gekozen traject, pas zo nodig de meldprocedure aan en kijk hoe herhaling in de toekomst is te voorkomen.
Meer informatie over de handreiking vindt u op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.