HR heeft een belangrijke taak bij arbozorg in de organisatie. Goede arbozorg is belangrijk om de werkvloer gezond en veilig te houden. Aan de hand van 13 vragen kunt u de arbozorg in uw organisatie analyseren. De lijst met vragen is niet volledig, maar is bedoeld om de HR uit te dagen om kritisch te kijken naar het arbobeleid en om meer werk van arbozorg te maken.
- Heeft de werkgever goed nagedacht over de arbozorg in de organisatie, of is er ad hoc iets geregeld om aan de wet te voldoen?
- Past de organisatievorm van de arbozorg naar de mening van HR bij de werkwijze binnen en de vorm van de arbeidsorganisatie?
- Is de maatwerkregeling gebaseerd op een actuele RI&E en is er een procedure die de kwaliteit van de RI&E waarborgt?
- Waarborgt de inschakeling van de deskundige een integrale aanpak?
- Zijn de afspraken over wat de preventiemedewerker doet goed vastgelegd en in de organisatie bekend gemaakt?
- Is aan de medewerkers verteld onder welke omstandigheden ze naar welke deskundige moeten gaan?
- Is er een periodieke evaluatie afgesproken om de arbozorg te evalueren?
- Is er goed onderzocht wat er in de organisatie zelf gedaan kan worden en waar een deskundige voor moet worden ingehuurd?
- Hoe worden de deskundigen ingeschakeld? Periodiek op afroep? Hebben ze ook voldoende tijd (gekregen) om de taak goed uit te voeren?
- Is er een regeling voor het melden van beroepsziekten?
- Is er een link tussen verzuim en preventie?
- Is er een goede klachtenregeling met betrekking tot de externe deskundigen?
- Is er voldoende budget uitgetrokken om de arbozorg goed vorm te geven?
Als u aan de slag wilt met het arbobeleid dan kan HRM Academy u helpen. We bieden een paar keer per jaar de cursus HR en Arbo aan. Daarin gaat u aan de slag met het arbobeleid en kijken we naar de relevante wetgeving. Ook de komende wijzigingen in de Arbowet komen aan de orde.