Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Te weinig mensen stappen naar bedrijfsarts bij burn-out

Minder dan een kwart van de Nederlanders zou bij het krijgen van een burn-out een bedrijfsarts raadplegen. Veel meer mensen kiezen ervoor om de huisarts te bezoeken. Dat blijkt uit onderzoek van TAF Verzekeringen. Dat men hulp zoekt buiten kantoor om, heeft mogelijk te maken met de angst voor vervelende reacties en consequenties. Bij veel mensen heerst er namelijk nog steeds een taboe op het hebben van een burn-out. De hoogste tijd voor HR hier iets mee te doen.

Veertig procent zou het moeilijk vinden om het bij hun leidinggevende aan te kaarten, mochten zij in een burn-out belanden. Richting collega’s of klantrelaties is men even huiverig. “Het is ook een moeilijke boodschap om op het werk te verkondigen, maar het is van groot belang dat je dit snel doet”, aldus Michiel Meijer, directeur bij TAF Verzekeringen. “Een huisarts kan namelijk wel een burn-out vaststellen, maar niet helpen bij het nemen van voldoende rust.”

Zelfredzaamheid te hoog ingeschat

Eén op de vijf Nederlanders zou überhaupt geen arts raadplegen. Daarnaast kan 38 procent naar eigen zeggen vroegtijdig op de rem trappen bij symptomen, en daarmee een burn-out voorkomen. “Te veel mensen schatten hun zelfredzaamheid te hoog in. Het inschakelen van professionele hulp en het inlichten van werkrelaties kan het verschil betekenen tussen een snel herstel en een jarenlange burn-out”, stelt Meijer. Medewerkers moeten burn-outklachten beter herkennen. Hier kan HR informatie over geven.

Maar liefst 88% is van mening dat iedereen een burn-out kan krijgen. Toch denkt 20% dat de kans klein is dat het henzelf overkomt. Meijer: “In onderschatting ligt een groot gevaar. Een burn-out kan iedereen overkomen; los van leeftijd, opleiding of beroep” Momenteel ervaart volgens kennisinstituten een kwart van de jonge werkenden burn-outklachten, zowel onder mannen als vrouwen. Bespreek eens met de arbodienst en preventiemedewerker de situatie in uw organisatie.

Verzekeren tegen een burn-out

Weinig mensen (22%) weten dat de mogelijkheid bestaat om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid door een burn-out via een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). “Hiermee heb je een belangrijk financieel vangnet, ook als je in loondienst werkt, omdat je bij ziekte maximaal twee jaar wordt doorbetaald door je werkgever. Volledig herstel kan lang duren en gebeurt in sommige gevallen nooit voor honderd procent. Nieuw werk vinden blijkt dan in veel gevallen knap lastig”, aldus Meijer.

Ruim een kwart van de ondervraagden vindt het gevaar van een burn-out een goede reden om een AOV af te sluiten. Hetzelfde percentage zou met een dergelijk vangnet eerder toegeven aan een burn-out, in plaats van te blijven werken tot je omvalt. Meijer: “Als verzekeraar willen wij in een vroegtijdig stadium helpen bij klachten van overspanning. Met deze preventieve aanpak via stressreductie coaches hopen we een burn-out te voorkomen.”

Meer informatie over het terugdringen van verzuim, de samenwerking met de arbodienst en de bedrijfsarts? Volg de cursus HR en ziekteverzuim.

Bron: TAF

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: