Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Pensioenregeling moet duidelijk in vacatureteksten staan

Vacatures moeten standaard vermelden of er een pensioenregeling is. Zo kunnen sollicitanten beter afwegen of ze op een vacature reageren. Dat willen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze hebben ook grote vacaturesites gevraagd bij elke vacature te laten vermelden of een werkgever ook een pensioenregeling aanbiedt. De oproep komt voort uit het plan van de Stichting van de Arbeid (waar werkgevers en vakbonden met elkaar overleggen) voor een betere pensioenopbouw voor werknemers.

pensioen kopie
Meer informatie over wel of geen pensioenregeling is nodig
Scoren met pensioenregeling

Op de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen werkgevers punten scoren door een aantrekkelijke pensioenregeling aan te bieden. Veel werkgevers zijn zich hiervan bewust, zo blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van BrightPensioen. Ruim 43% van de werkgevers die geen pensioen aanbiedt, vermoedt dat dit de reden is dat sollicitanten soms afhaken.

Niet verplicht op loonstrookje

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kwam eerder met het voorstel om werkgevers zonder pensioenregeling te verplichten om dit expliciet op hun loonstrookje te zetten. Dit zou werkgevers laten nadenken over waarom er geen pensioenregeling is en ondernemingsraden stimuleren om hierom te vragen. Het is niet verplicht om een pensioensregeling te hebben. Alleen als dit in een cao of bedrijfstakpensioenfonds staat moet de werkgever wel een pensioenregeling hebben.

Gaat u aan de slag met de pensioenregeling? Let dan goed op, want soms heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht op het gebied van de vaststelling, wijziging of intrekking van regelingen op grond van een pensioenovereenkomst. Dit is meestal niet het geval als sociale partners de pensioenregeling hebben vastgesteld.

Bron: Performa uitgeverij  

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: