Medewerkers die in Nederland hun baan verliezen, kunnen een WW-uitkering aanvragen. Op dit moment geldt een sollicitatieplicht voor iedereen die een WW-uitkering krijgt. Toch is het onduidelijk of mensen daardoor ook sneller een baan vinden. Het is bijvoorbeeld moeilijk om te achterhalen of iemand op de ‘juiste’ wijze solliciteert. Dat wil zeggen: op een manier die zijn baankans vergroot.
Onderzoek sollicitatieplicht
Om meer inzicht te krijgen in wat het beste werkt om mensen met een WW-uitkering weer aan een baan te helpen, geeft het kabinet het UWV de ruimte om een groot experiment uit te voeren rondom de sollicitatieplicht binnen de WW. Het experiment heeft een doorlooptijd van 4 jaar en meer dan 100.000 WW-gerechtigden doen mee. Bij 3 verschillende groepen wordt onderzocht wat de effecten zijn van de sollicitatieplicht zoals deze nu is. Er wordt ook gekeken naar de effecten van de eventuele vrijstelling van deze plicht en of er alternatieven zijn met meer ruimte voor maatwerk.
Drie groepen
De groepen die meedoen aan het experiment worden willekeurig ingedeeld. De eerste groep valt onder de reguliere sollicitatieplicht. Hierbij gaat het om 4 sollicitatie-activiteiten per 4 weken. De tweede groep mag op eigen initiatief op zoek naar werk. Er zijn geen verplichtingen op het gebied van solliciteren en dit wordt ook niet gecontroleerd. Voor de derde groep worden afspraken op individueel niveau gemaakt over de wijze waarop er gesolliciteerd gaat worden. De WW-gerechtigden werken zelf aan een plan van aanpak samen en de gemaakte afspraken worden vervolgens gecontroleerd.
Het is de bedoeling dat het onderzoek dit najaar van start gaat. Op basis van de resultaten kan nieuw beleid worden ontwikkeld om WW-ers sneller en duurzaam aan werk te helpen, als dit nodig is.