Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

OR-scholing in de praktijk veel duurder dan SER richtbedragen

De nieuwe SER richtbedragen voor OR-scholing zijn voor 2024 vastgesteld. Deze bedragen zijn: € 1.250 per dagdeel per OR voor maatwerktrainingen (in 2023 was dit €1.160) en € 200 per dagdeel per OR-lid voor open inschrijvingscursussen (in 2022 was dit €190). De SER bepaalt deze richtbedragen jaarlijks aan de hand van een inventarisatie bij SCOOR-RMZO aangesloten opleidingsinstituten. Dat zijn 12 instituten. Een klein deel van de aanbieders van OR-scholingen.

Ruim 10 procent hoger

Opvallend is dat de prijzen voor met name de open inschrijvingscursussen juist bij deze instituten in werkelijkheid veel hoger liggen. Zo kost een training voor één persoon bij SBI Formaat, de grootste OR-opleider van Nederland en lid van SCOOR-RMZO, € 220 per dagdeel. OR Academy is ook een grote speler op de open trainingenmarkt. Zij zitten precies op het gemiddelde van de SER richtbedragen met het open aanbod. Ook gemiddeld komen de SCOOR-RMZO instituten ruim 10% hoger uit in werkelijkheid (€ 221 per dagdeel), met een uitschieter van € 287,50 bij de Merlijn Groep.

Redelijke kosten

De richtbedragen van de SER zijn voor de open inschrijvingscursussen inclusief voorbereidingstijd, cursus accommodatie en cursusmateriaal en exclusief btw. Met de richtbedragen wil de SER een indicatie geven van wat onder normale omstandigheden redelijke kosten per dagdeel zijn voor scholing van voldoende kwaliteit. Hoe de SER exact tot de richtbedragen komt, is ondoorzichtig. Het is in ieder geval geen (gewogen) gemiddelde van een select groepje SCOOR-opleiders en al helemaal geen afspiegeling van de gehele OR-scholingsmarkt. Het richtbedrag is geen wettelijke norm, maar veel bestuurders gebruiken het richtbedrag wel als maximum. En dat kan dus best nog wel eens tot discussies leiden wanneer de prijzen in de praktijk veel hoger liggen.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: