Als HR professional moet u soms een rapport of notitie schrijven. Veel schrijvers hebben de neiging om te veel te willen vertellen. De vraag is hoe u de tekst kunt structureren. Barbara Minto stelde het piramideprincipe voor als een goed instrument om gedachten en feiten dusdanig te organiseren dat een tekst zo overtuigend mogelijk wordt. De lezer begrijpt zo uw verhaal sneller en haakt minder snel af.
Piramide
Piramidaal schrijven valt uiteen in drie fasen: het maken van de piramide, het checken ervan, en het schrijven van de tekst op basis van die piramide. Vertel de lezer direct wat hij wil weten. U begint dus met de kernboodschap. Dat is de top van de piramide. In de krant werkt dat ook zo. Het belangrijkste staat bovenaan. Daarna werkt u de kernboodschap uit, net zolang tot u alle vragen van de lezer hebt beantwoord. Dat doet u op een logische manier. Zo legt u de basis van de piramide. Alleen als de boodschap te confronterend is (bijvoorbeeld bij ontslag of een reorganisatie) dan is het soms verstandiger om de lezer eerst mee te nemen in uw gedachtegang en niet meteen de kernboodschap te vertellen.
Vier stappen
Het klinkt logisch, maar hoe bouwt u zo’n piramidetekst op? Er zijn 4 stappen:
Stap 1 U begint met het startpunt. Wie is uw publiek en wat is het doel. Bedenk welke vragen de lezer beantwoord wil hebben. Wat is uw kernboodschap?
Stap 2 Vervolgens gaat u structureren. U bedenkt de vragen van de lezer en beantwoord ze. Vergeet daarbij niet de onderbouwing van uw antwoorden.
Stap 3 Daarna maakt u een concepttekst. De formuleringen hoeven niet perfect te zijn.
Stap 4 Werk vervolgens het concept uit tot een heldere tekst. Bouw de tekst op uit heldere alinea’s en verbindt die met elkaar.
Meer weten
Als u meer wilt weten over het piramideprincipe dan kunt u de Training Beleidsnotities schrijven volgen. U leert de principes van het piramideprincipe en oefent de methode. Meer informatie over deze training vindt u hier.