Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

In steeds meer cao’s afspraken over rouw en overgang

Rouw en overgangsklachten van medewerkers kunnen grote invloed hebben op het werk. Ze zijn niet thuis te laten als de medewerker naar het werk gaat. Rouw en overgang kunnen veel impact hebben op het functioneren van de medewerker. Leidinggevenden moeten hier oog voor hebben en deze onderwerpen bespreekbaar maken. Zij kunnen met de medewerker kijken naar oplossingen om goed te functioneren en om ziekteverzuim te voorkomen. Er komt steeds meer aandacht voor rouw en overgang. Dat is terug te zien in steeds meer cao’s.

Rouwen en werk min
Rouw kan voor langdurig verzuim zorgen
Erkenning voor rouw en overgang

Uit een onderzoek van het Ministerie van sociale Zaken en werkgelegenheid van vorig jaar blijkt dat nog geen 20% van de cao’s in Nederland een regeling kent voor rouwverlof die ruimer is dan de periode tussen het overlijden en de uitvaart. Inmiddels worden hier volgens het CNV vaker afspraken over gemaakt. Afspraken in de cao’s zorgen voor meer erkenning dat overgang en rouw invloed kunnen hebben op de inzetbaarheid van de medewerker. En dat werkgever en werknemer daarover in gesprek moeten gaan. In de praktijk hebben werkgevers de cao niet altijd nodig. Zij geven vaak meer ruimte voor afwezigheid dan wat er in de cao staat. Bij kortdurende afwezigheid gaat het om calamiteitenverlof, bij langduriger afwezigheid wordt de werknemer ziekgemeld.

Rouwprotocol

In de cao-afspraken voor het onderwijs staat dat werkgevers worden aangemoedigd om met de werknemer tot maatwerkafspraken te komen. Te denken valt daarbij aan coaching of het (tijdelijk) hebben van een ander werkritme. Verder is afgesproken dat werkgevers zorgen voor een passend rouwprotocol. Het overlijdensverlof is het begrip nabestaanden verbreed naar “iemand die dierbaar voor je is geweest”. Ook bij de cao voor de VVT is het begrip verbreed naar het ”overlijden in familiekring of van een goede vriend”. Het CNV heeft een handreiking Open over de overgang en een Handreiking Rouw in het onderwijs gemaakt. Sociale partners brengen deze handreikingen van rouw en overgang onder de aandacht van schoolorganisaties, schoolleiders en HR-afdelingen.

De overheid is ook bezig geweest met Rouw en rouwverlof. Wij schreven hier vorig jaar al over. Het heeft nog niet geleid tot nieuwe wetgeving. Wilt u meer weten over verlofregelingen en wettelijke regels volg dan de cursus Actualiteiten over het arbeidsrecht.

Bron: CNV

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: