Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Zoeken

Grote verschillen bij stagevergoedingen

Veel organisaties maken gebruik van stagiaires. Studenten kunnen praktijkervaring opdoen en organisaties hebben extra handen en kunnen vroegtijdig talenten ontdekken. Een stagiair mag niet het werk van een vaste kracht uitvoeren. De ene stagiair krijgt een vergoeding van 700 euro en de ander krijgt niets. De stagevergoedingen in Nederland lopen sterk uiteen. In 2022 heeft 44 procent van de studenten geen stagevergoeding ontvangen. Deze vergoedingen stegen vorig jaar enigszins mee met de inflatie. De gemiddelde vergoeding steeg in 2022 met 3 procent, meldt vacaturesite Magnet.me.

Stagevergoeding niet verplicht

Studenten kunnen voor hun stage een vergoeding van de werkgever krijgen. Dat is in Nederland niet wettelijk verplicht. Werkgevers mogen zelf de hoogte van een eventuele vergoeding bepalen. Dat zorgt voor grote verschillen. De studentenvakbond LSVb en de belangenorganisatie ISO vinden dat alle studenten die stage lopen een vergoeding moeten krijgen. “Studenten met een bijbaan verdienen gemiddeld ruim 500 euro per maand”, vertelt ISO-voorzitter Demi Janssen. Zij zou graag een stagevergoeding van rond dat bedrag zien. Studenten die fulltime stage lopen houden namelijk weinig tijd over voor een bijbaan. De werkgeversvereniging AWVN ziet niets in een verplichte vergoeding. Het is volgens de werkgeversorganisatie een onkostenvergoeding en geen loon.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: