Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Checklist: Maatregelen tegen seksuele intimidatie op de werkvloer

Seksuele intimidatie op de werkvloer is zeer ernstig en een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit kan bij slachtoffers leiden tot werkstress en verzuim. Het is belangrijk om als HR-professional uw medewerkers te beschermen tegen dergelijke arborisico’s. Bekijk in deze checklist wat u kunt doen om seksuele intimidatie binnen uw organisatie te voorkomen en tegen te gaan.

checklist
Welke maatregelen neemt u tegen ongewenst gedrag?
RI&E

De Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is een belangrijk onderdeel van het arbobeleid van iedere organisatie. Het is verplicht om een RI&E te hebben. In de RI&E staan de risico’s van medewerkers op arbogebied. Pak de RI&E erbij en ga na of seksuele intimidatie op de werkvloer hierin is opgenomen. Dit valt onder psychosociale arbeidsbelasting en PSA-risico’s horen opgenomen te zijn in de RI&E. U kunt ook bij de Arbeidsinspectie kijken. Als u benieuwd bent hoe uw organisatie er voor staat als het gaat om maatregelen tegen ongewenst gedrag zoals discriminatie of seksuele intimidatie op de werkvloer, kunt u deze tool  gebruiken.

Klachtenregeling & vertrouwenspersoon

Is er al een klachtenregeling aanwezig in de organisatie? Ga na of seksuele intimidatie hierin genoemd wordt. En is er al een vertrouwenspersoon in de organisatie? Het is (nog) niet wettelijk verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen, maar het kan wel een belangrijk onderdeel zijn van het arbobeleid. De vertrouwenspersoon kan zorgdragen voor het opvangen van geïntimideerde medewerkers, zorgen voor begeleiding en doorverwijzen. Is er een ondernemingsraad (OR) in uw organisatie? Let dan op. De OR heeft instemmingsrecht.

Voorlichting

Organiseer voorlichtingsbijeenkomsten, waarbij uitgelegd wordt wat seksuele intimidatie inhoudt. Zorg dat zowel medewerkers als leidinggevenden hiervoor worden uitgenodigd. Besteed voldoende aandacht aan het herkennen van seksuele intimidatie op de werkvloer, maar ook hoe hiermee om te gaan als slachtoffer én als omstander. Informeer medewerkers over de vertrouwenspersoon en de meldprocedure zodat iedereen weet waar ze terecht kunnen.

Preventiemedewerker

Sinds de wijziging van de Arbowet heeft iedere organisatie een preventiemedewerker. Maak hiervan gebruik, plan een overleg en zet seksuele intimidatie als PSA-risico op de agenda. U kunt ook de bedrijfsarts hierbij betrekken.

Bron: HR kennisbank

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: