Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

De loonkloof tussen mannen en vrouwen groeit

Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen is de laatste twee jaar weer groter geworden. In 2021 verdienden mannen 5% meer dan vrouwen voor hetzelfde werk en kwam een gelijke beloning steeds meer in zicht. Sinds 2023 is de loonkloof echter weer groter: mannen verdienen nu gemiddeld 7,4% meer dan vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nyenrode. Werk aan de winkel dus voor werkgevers, want de verantwoordelijkheid voor gelijke beloning ligt uiteindelijk bij hen.

shutterstock 2203162617 1 loonkloof
Grote verschillen in salaris.
Betere onderhandelaars

Waar vrouwen er 9% op vooruitgingen ten opzichte van 2021, verdienen mannen nu 16,4% meer. De loonkloof wordt groter. Hoe kan dit? Volgens Jaap van Muijen van Nyenrode zijn er verschillende redenen. Mannen starten binnen dezelfde salarisschaal vaak hoger dan vrouwen. Vrouwen werken, meer dan mannen, een tijdje niet of minder vanwege kinderen of mantelzorg. Vrouwen voeren ook minder gesprekken over promotie of salarisverhoging. Wat verder nog kan meespelen is dat mannen wellicht beter onderhandelen over hun salaris dan vrouwen. Ook kiezen mannen vaker voor commerciële beroepen, die over het algemeen beter betalen, terwijl vrouwen vaker kiezen voor minder goed betaalde banen in de non-profitsector. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek eerder dat de lonen, ook voor mannen, lager zijn in sectoren waar veel vrouwen werken. Er is dus eigenlijk ook een loonkloof tussen de verschillende branches. Meer over gelijke beloning vindt u hier.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: