Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

EU-richtlijn gelijke beloning geldt straks vanaf 100 werknemers

Het Europees Parlement wil de EU-richtlijn gelijke beloning ook laten gelden voor organisaties met 100 tot 250 werknemers. Dat betekent dat veel meer organisaties aan deze richtlijn moeten voldoen. Dat blijkt uit een voorlopig akkoord tussen onderhandelaars van de EU-landen en het Europees parlement. Beiden moeten het voorlopige akkoord nog goedkeuren, maar dat is meestal een formaliteit. Dat meldt de website Europa.nu . Dit heeft voor uw organisatie en voor HR gevolgen.

Geld stapels munten: CAO-verhogingen steeds vaker met minimumbedrag en EU-richtlijn gelijke beloningen

Wat verandert er na de aanpassing aan de EU-richtlijn gelijke beloning?

  • Werkgevers moeten in gepubliceerde vacatures of direct bij aanvang van het sollicitatiegesprek informatie geven over het aanvangssalaris of de aanvangsschaal van de beloning.
  • Werkgevers mogen sollicitanten niet meer vragen hoeveel zij verdienden bij hun vorige baan, een makkelijke manier voor werkgevers om de onderhandelingen te starten.
  • Werkgevers moeten – als de werknemer daar om vraagt – informatie verstrekken over de individuele beloning ten opzichte van de gemiddelde beloning en een uitsplitsing geven van de beloning naar geslacht van medewerkers in vergelijkbare functies of met gelijkwaardig werk.
  • Blijkt er sprake van loondiscriminatie, dan heeft de werknemer met terugwerkende kracht recht op achterstallige loonbetaling, inclusief extra looncomponenten als bonussen en extra uitkeringen.

Nieuwe taak HR

Voor het totale beloningsbeleid in de organisatie verandert er ook veel. De werkgever moet zijn beloningsbeleid kunnen verantwoorden.

  • Werkgevers met 100 of meer werknemers krijgen een informatieplicht: ze moeten jaarlijks de beloningsverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers publiceren, niet alleen voor het hele personeel, maar ook uitgesplitst naar gelijkwaardige functies.
  • Werkgevers moeten kunnen aantonen dat er geen sprake (meer) is van loondiscriminatie. De bewijslast komt bij hen te liggen, niet meer bij de werknemer.
  • Werkgevers met 100 of meer werknemers krijgen een informatieplicht: ze moeten jaarlijks de beloningsverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers publiceren, niet alleen voor het hele personeel, maar ook uitgesplitst naar gelijkwaardige functies.
  • HR moet zorgen dat iedereen die sollicitatiegesprekken voert op de hoogte is van de EU-richtlijn gelijke beloning.

Overheden worden verplicht sancties op te leggen aan werkgevers die de wettelijke regels overtreden. Hierbij komt er een minimumniveau van boetes. Met de nieuwe EU-richtlijn gelijke beloning, die snel moet worden vastgelegd in nationale wetgeving, wordt beloningsbeleid ook een serieus onderwerp voor de ondernemingsraad. De jaarlijkse beloningsanalyse moet ook worden besproken met de ondernemingsraad. Het maakt onderdeel uit van het beloningsbeleid, waar de OR volgens artikel 27 WOR instemmingsrecht bij heeft.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: