Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Maak gebruik van een scholingssubsidie!

Scholing van uw personeel brengt hoge kosten met zich mee. Er bestaan vanuit de overheid verschillende regelingen en subsidies die de kosten kunnen verlagen. Kies de scholingssubsidie die bij uw situatie past en zorg dat het deel uitmaakt van uw opleidingsbeleid. Vergeet niet om de ondernemingsraad daarbij te betrekken. De OR heeft instemmingsrecht. We zetten hieronder de subsidiemogelijkheden op een rij. De meeste mensen denken alleen aan de STAP-subsidie, maar er is veel meer. Het is voor HR handig om hiervan op de hoogte te zijn.

Nederland leert door

Als uw werknemer nieuwe of extra vaardigheden moet leren, bieden de 800 gratis trainingen op NL Leert Door misschien uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Nederlands, een cursus basiskennis administratie voor winkelpersoneel of een cursus basisbegrippen in de logistiek. Als werkgever kunt u een dergelijk traject ook zelf financieren en opvoeren bij de belastingaangifte als scholingskosten.

Tel mee met taal

Van 1 januari tot en met 28 februari 2023 is het bijvoorbeeld mogelijk om scholingssubsidie aan te vragen voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid. Komend jaar is er ruim 5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor laaggeletterde werknemers. Met de scholingssubsidie Tel mee met Taal 2021-2024 kunnen werkgevers, scholen en andere organisaties de basisvaardigheden verbeteren van volwassenen om achterstanden aan te pakken. Het gaat om taal, rekenen en digitale vaardigheden. In 2023 is er voor werkgevers 3,35 miljoen euro beschikbaar. Hiermee kunnen zij hun werknemers cursussen aanbieden op het gebied van basisvaardigheden. Ook subsidie aanvragen? Lees er meer over op de subsidiepagina.

Opleidingsfondsen

Sommige opleidingen worden deels vergoed door Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen). Uw organisatie moet wel aangesloten zijn bij een cao om in aanmerking te komen voor deze vergoeding. Als u door de bomen het bos niet meer ziet kan een opleidingsadviseur van de O&O-fondsen u helpen bij scholings- en opleidingstrajecten. Bekijk het overzicht van erkende O&O-fondsen en verwante fondsen of neem contact op met uw brancheorganisatie. 

Slim-subsidie

De Nederlandse overheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld om als midden- en kleinbedrijf te blijven investeren in de ontwikkeling en bijscholing van personeel. De SLIM-subsidie maakt het mogelijk voor bedrijven om een tegemoetkoming te ontvangen voor een groot deel van de kosten voor het ontwikkelen van vaardigheden van de werknemers. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt hier sinds 2020 jaarlijks €48 miljoen voor vrij. De subsidie bedraagt maximaal 60% van de subsidiabele kosten. Dit zijn bijvoorbeeld interne loonkosten of kosten voor het inhuren van een deskundige. Als uw bedrijf kleiner is dan 50 werknemers, dan wordt er zelfs 80% van de gemaakte kosten vergoed.

Stapbudget

Als een werknemer een opleiding van maximaal 1.000 euro per jaar wil volgen, kan hij gebruik maken van het STAP-budget (Stimulering ArbeidsmarktPositie). De STAP-budgetten worden vijf keer per jaar verstrekt. Deze subsidie is erg populair. De medewerker moet hem op tijd bij het UWV aanvragen.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: