De arbeidsmarkt vergrijst. Maar liefst 1 op de 10 werknemers in Nederland is 60 jaar of ouder en nadert de AOW-leeftijd. Deze groep zal binnen nu en 7 jaar met pensioen gaan. Daarmee verlaat een waardevolle groep ervaren werknemers de krappe arbeidsmarkt. En hoewel iedereen na een lange loopbaan van het pensioen mag genieten, zijn er ook werknemers die helemaal niet willen stoppen. Om werkgevers aan te sporen het gesprek over doorwerken na de AOW aan te gaan, start het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met voorlichting onder de noemer ‘Sommige werknemers zijn niet te stoppen’.
Werken na de AOW-leeftijd
Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 AOW’ers wel weer betaald willen werken. Voor werkgevers die verder kijken dan de AOW-leeftijd is een groep van 200.000 ervaren werknemers beschikbaar die in deeltijd zou willen werken. In deze krappe arbeidsmarkt is het daarom belangrijk om met gemotiveerde werknemers in gesprek te gaan over langer doorwerken. Zo behouden bedrijven kennis en ervaring. En hoeft u misschien minder nieuwe medewerkers te werven. Ook zijn er andere voordelen. Zo zijn de werkgeverslasten lager en de verplichtingen voor doorbetaling bij ziekte minder zwaar.
Aandachtspunten
Het is soms aantrekkelijk om werknemers na de AOW-leeftijd aan uw organisatie te binden. Er zijn voor werkgevers verschillende aandachtspunten als hun werknemers de AOW-leeftijd bereikt.
- Als uw werknemer de AOW-leeftijd bereikt, stopt het arbeidscontract niet altijd automatisch. Kijk wat er is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of cao.
- Wilt u uw werknemer na de AOW-leeftijd in dienst houden dan is dat mogelijk. Spreek een nieuw contract af.
- Als u de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen nadat de werknemer de AOW-leeftijd bereikt dan moet u de arbeidsovereenkomst opzeggen. U kunt dit doen zonder preventieve toets van het UWV of de rechter. Er geldt dan een opzegtermijn van één maand. De arbeidsovereenkomst moet dan wel zijn ingegaan voordat de werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt. Als hij pas in dienst gekomen nadat hij de AOW-leeftijd heeft bereikt, dan geldt het ‘gewone’ ontslagrecht. Als de werknemer wordt ontslagen op het moment dat hij de AOW-leeftijd heeft bereikt of daarna, dan heeft hij geen recht op een transitievergoeding.
- Uw werkgever hoeft geen premies meer te betalen voor de Werkloosheidswet, de Ziektewet, de WAO, de WIA en de AOW.
- U betaalt de AOW’er minstens het minimum loon.
- Vanaf 1 juli 2023 moet u bij ziekte het loon maximaal 6 weken doorbetalen. Dit was 13 weken. U moet bij ziekte voor een periode van maximaal 6 weken proberen om uw werknemer te laten re-integreren in het bedrijf. U hoeft geen passend werk te zoeken bij een andere werkgever of een plan van aanpak voor re-integratie te maken.
- Voor de AOW-gerechtigde werknemer blijven de bepalingen in het Burgerlijk Wetboek over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden, de proeftijd of het concurrentiebeding gelden.
Wilt u meer weten over de rechten van jonge en oude werknemers? Volg dan onze cursus over de actualiteiten van het arbeidsrecht.
Bron: Rijksoverheid