Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

SER vraagt Kamer arbeidsmarktvoorstellen door te laten gaan

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft op 29 augustus in een brandbrief de Tweede Kamer gevraagd een groot aantal wetsvoorstellen op het gebied van arbeidsmarkt niet controversieel te verklaren. Het gaat om wetgeving rondom de arbeidsmarkt en het dossier energie en klimaat. Deze dossiers dulden volgens de SER geen vertraging. Ze zijn al wel zorgvuldig voorbereid en een snelle realisatie en uitvoering is vereist. En die bovendien een samenhangend pakket zijn, waarvan het niet de bedoeling is er een paar wel, en een paar niet door te laten gaan.

tweede kamer
De SER heeft de Kamer gevraagd arbeidsmarktvorstellen door te laten gaan

‘Controversieel verklaren’

Controversieel verklaren is een begrip in de Nederlandse politiek. Na de val van een kabinet besluit de Tweede Kamer welke wetsvoorstellen te controversieel zijn voor een demissionair kabinet om door te laten gaan. Het gaat dan om voorstellen waarover grote discussie is of waar een grote minderheid van de Kamer tegen is. Zo voorkomt de oude Kamer dat er wetten worden ingevoerd die door een nieuwe Kamer na verkiezingen niet zouden zijn aangenomen.

Samenhangend pakket

De SER verzoekt de Kamer de uitwerking van het hele zogenaamde MLT-advies niet controversieel te verklaren. Dat door werkgevers en werknemers gedragen advies dateert al uit juni 2021. Het gaat om een samenhangend pakket voorstellen om flexibele arbeidsrelaties en onzeker werk terug te dringen en het gebruik van de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor werkgevers aantrekkelijker te maken. Het kabinet heeft een uitwerking van die voorstellen aan de Tweede Kamer gestuurd in een brief van 3 april 2023.

Meer informatie over de brief van de SER vindt u hier.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: