De discussie over het dragen van mondkapjes in winkels, op straat en op het werk is nog lang niet voorbij. Voor de werkgever is het van belang om te weten of hij medewerkers kan verplichten om een mondkapje op het werk te dragen. Iedere werkgever heeft een wettelijk instructierecht. U mag medewerkers redelijke instructies geven over het (veilig) verrichten van het werk. Daar valt ook de verplichting om op het werk een mondkapje te dragen onder. U kunt ook medewerkers verplichten om beschermende kleding, bedrijfskleding of een helm te dragen. De vraag is wel of het noodzakelijk is om iedereen een mondkapje te laten dragen als medewerkers op 1,5 meter afstand kunnen werken. Bespreek dit eens met de Preventiemedewerker en de ondernemingsraad. Hoe kijken zij hier tegen aan en zijn er ook minder ingrijpende maatregelen te nemen om voor een veilige werkomgeving te zorgen?
Verplicht
Soms is het dragen van een mondkapje op het werk wettelijk verplicht. In het openbaar vervoer bijvoorbeeld dragen de reizigers en het personeel een mondkapje. Voor andere sectoren hangt het ervan af welke werkzaamheden de medewerkers uitvoeren. Werknemers die bij de uitvoering van hun werkzaamheden direct blootgesteld worden aan het coronavirus zoals het zorgpersoneel moeten een mondkapje dragen tijdens het werk. De kans op besmetting is groot. Daarnaast zijn er medewerkers die te maken hebben met het dringende advies van de overheid om een mondkapje te dragen. Dat zijn bijvoorbeeld medewerkers van kapsalons en gemeentehuizen.
Weigeren
Er zijn soms ook medewerkers die weigeren om een mondkapje te dragen. Probeer te achterhalen waarom de medewerker niet mee wil werken aan de mondkapjesplicht. Als er bijvoorbeeld medische redenen voor zijn dan kunt u samen een oplossing bedenken. Als de medewerker nog geen mondkapje op wil doen dan kunt u mogelijk arbeidsrechtelijke maatregelen nemen. U kunt bijvoorbeeld een officiële waarschuwing geven die in het personeelsdossier komt. Als de medewerker zonder mondkapje zijn werkzaamheden niet kan of mag uitoefenen dan kan de werkgever verdergaande maatregelen treffen. In het uiterste geval zou de werkgever zelfs over kunnen gaan tot ontslag. In de praktijk zal het meestal niet zo ver komen.